Тестовете на hyperloop започват през януари

Очаква се системата да гарантира скорост за транспортиране на пътници по земя, сходна с тази на самолетите

Александър Александров Последна промяна на 12 декември 2015 в 11:43 9032 1

Кредит Hyperloop Technologies

Компанията Hyperloop Technologies на милиардера Илон Мъск е с още една стъпка по-близо до реализиране на обещанието си да предостави наземен пътнически транспорт със скорости, доближаващи тези при самолетните превози.

Екипът на фирмата възнамерява да проведе първите тестове на двигателя на новото превозно средство през януари в северен Лас Вегас. Опитният полигон е с дължина половин миля и се очаква прототипът на футуристичното превозно средство да бъде ускорен от 0 до 540 километра в час за около две секунди.

Hyperloop технологията беше представена за първи път от Илон Мъск през август 2013 година. Става въпрос за концепция за релсово превозно средство, което комбинира магнитна левитация, позволяваща му да избегне триенето с релси и други твърди повърхности, както и вакуумна среда – своеобразните влакчета на практика ще се движат в защитени тръби. Последното ще позволява избягването и на каквото и да било триене с въздуха.

Първоначалните прогнози на Мъск бяха по този начин системата да пренася хора или товари между Лос Анжелис и Сан Франсиско (където се очаква да е и първата линия) за около 30 минути.

Плановете на милиардера предвиждат в по-далечно бъдеще опасването на Съединените щати и други страни по света с високоскоростната транспортна система. За да се случи това обаче, първоначалните тестове на двигателя трябва да се окажат успешни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2015 в 16:35

Horata kakvi neshta izmisliha, a nie magistralite ne mojem da si napravim 30 godini