До седмици започва изграждането на първата hyperloop тестова линия

Експерименталният проект на Илон Мъск ще достигне скорост от 780 мили в час

Александър Александров Последна промяна на 27 октомври 2015 в 08:07 6089 0

Кредит Hyperloop Transportation Technologies

В случай, че сте пропуснали истерията около анонсираното от милиардера Илон Мъск транспортно средство hyperloop, става въпрос за иновативна система за придвижване по земя, при която своеобразни миниатюрни влакови композиции ще се движат със скорост, сравнима с тази на пътническите самолети.

Ако се чудите, как е възможно това – идеята на Мъск е наподобяващите ракети превозни средства да бъдат задвижвани с магнитна левитация (маглев), която да елиминира тяхното триене с каквато и да е твърда повърхност. За разлика от други експериментални проекти за маглев влакове, обаче hyperloop ще се придвижва и в специален вакуумен тунел. По този начин се предвижда иновативната система да избегне дори триенето с въздуха, което ще позволи достигането на наистина впечатляващи скорости (плановете са, пътуване от Сан Франсиско до Лос Анжелис по този начин да трае около половин час).

А само преди ден специално създадената за целта компания Hyperloop Transportation Technologies (HTT) обяви, че ще започне изграждането на първото си тестово трасе в Калифорния през следващите две седмици. То ще бъде изцяло захранвано от слънчева енергия и се очаква през целия период на експлоатация да превози общо 10 милиона пътници. Цената на проекта вероятно ще достигне 6 млрд. щ. долара, а изграждането му ще отнеме около две години.

Пилотният проект ще позволи транспортирането на хора със скорост до 160 мили в час, но системата ще бъде тествана и с празни вагони, при което се очаква максималната скорост да достигне 780 мили в час. Ускорението в нея ще бъде сходно с това, което изпитват пилотите от Формула 1, става ясно още от изявлението на компанията.

Нейни представители вече обявиха, че имат планове и за международна експанзия в по-далечно бъдеще. Очаква се например подобно трасе между британските градове Лондон и Глазгоу да съкрати пътуването между тях до 30 минути.

Анонсираните от Илон Мъск и неговия екип скорости за придвижване с hyperloop наистина звучат фантастично за наземен транспорт и все още голям брой експерти са скептични относно тяхната постижимост. Други пък напомнят, че това далеч не е първото начинание на Мъск, което променя правилата на играта в даден сегмент. Предприемачът е сред основателите на иновативната система за разплащания PayPal, която през последните години промени представата ни за парични трансфери, както и на частната компания за космически полети SpaceX, която е на път да направи достигането на хора и товари до околоземна орбита много по-евтино от традиционните методи за това.

Той е също и съсобственик на разработчика на високоскоростни електрически автомобили Tesla, който вече променя транспортната индустрия, а с анонсираната по-рано тази година домашна батерия е на път да навлезе и в сегмента на доставката на електричество за домакинствата. Всъщност сред специалистите, работили по различни елементи от проекта на hyperloop, са инженери и учени от SpaceX, NASA, Boeing, Airbus, Yahoo! и Salesforce.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !