Учени случайно научиха как да превръщат CO2 в гориво (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 октомври 2016 в 15:13 14883 1

Учени от Ridge National Laboratory в Oak, Тенеси, откриват химична реакция, която превръща CO2 в етанол, която има потенциал за основа на нова технология.

Откритието е публикувано в списание ChemistrySelect

Учените се опитват да намерят химични реакции, които могат да превърнат CO2 в полезно гориво, когато разбрали, че първата стъпка в процеса на се случва от само себе си. Реакцията превръща CO2 в етанол, който от своя страна може да се използва за задвижване на генератори и автомобили, разказва Рopular Мechanics.

Технологията включва нова комбинация от мед и въглеродни "нано-шипове" върху силициева повърхност. Нанотехнологията позволява реакциите да бъдат много точни, с много малко замърсители.

"С помощта на обикновени материали, но организирани с нанотехнология, измислихме как да се ограничат нежеланите реакции и завърши с нещо, което искахме", разказва Адам Рондинон (Adam Rondinone).

Този процес има няколко предимства в сравнение с други методи за превръщане на СО2 в гориво. Реакцията използва обикновени материали като мед и въглерод и преобразува СО2 в етанол, който вече се използва широко като гориво.

Може би най-важното е, че работи при стайна температура, което означава, че може да се стартира и спира лесно и с малко разход на енергия. Това означава, че този процес на преобразуване може да се използва като временно съхранение на енергия по време на затишие в производството на възобновяема енергия.

Изследователите планират да проучат този процес и да се опитат и да го направят по-ефикасен. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!