Откриха как въглероден диоксид от въздуха може да се превърне в гориво за коли

Наука OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 10:50 9935 4

Учени за първи път демонстрираха, че въглеродният диоксид, извлечен от въздуха, може директно да се превърне в метанол (CH3OH) с помощта на хомогенен катализатор.

Предимствата са две: вредният въглероден диоксид изчезва от атмосферата, а самият метанол може да се използва като гориво, алтернатива на бензина.

Работата на учените се смята за "важна стъпка, която един ден може да доведе до "икономика на метанола", в която съхранението на гориво и енергия ще са базирани на метанол".

Изследването е направено от Суря Пракаш (G. K. Surya Prakash), професор по химия в университета в Южна Калифорния, заедно с нобеловия лауреат Джордж Олах (George A. Olah), изтъкнат професор от същия университет, съобщава онлайн изданието Phys.оrg.

През последните няколко години химиците търсят различни начини за рециклиране на въглеродния диоксид в полезни продукти. Например, при обработка на въглеродния диоксид с водород (H2) може да се получи метанол, метан (CH4) или мравчена киселина (HCOOH). От тези продукти обаче метанолът е най-привлекателен, поради възможността да се използва като алтернативно гориво.

Химическата индустрия в момента произвежда над 70 млн. тона метанол годишно, тъй като простото съединение също така служи и като свързващо звено в много на брой по-сложни съединения. В тях влизат и две много произвеждани органични съединения - етилен и пропилен, които се използват при направата на пластмаси и други продукти.

Ключов фактор в процеса по превръщането на въглероден диоксид в метанол е откриването на добър хомогенен катализатор. Това е от съществено значение за ускоряване на химичните реакции, за да може метанолът да бъде произвеждан бързо. Проблемът обаче е, че тези реакции имат нужда от високи температури (над 150°C), а високата температура спомага за разграждането на катализатора.

В новото си изследване учените са разработили стабилен катализатор на основата на метала рутений. Този катализатор не се разгражда при високи температури и тази негова стабилност позволява да бъде използван многократно за продължително производство на метанол.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2016 в 23:23

Автономност, Дръвчо, автономност - ония 200 кила, в приуса с които минаваш има-няма 20 км. С 200 кила спирт, таратайката минава 3200 км.

01.02 2016 в 22:20

Проблемът не е в това, как по-ефективно да превърнеш въглеродният двуокис в метанол, а как ефективно да извличаш въглеродният двуокис от атмосферата. Това е нерешеният проблем на човечеството...

01.02 2016 в 19:52

Дръвников, наистина ставаш досаден... Научи се да подтискаш желанието си да коментираш всичко.

01.02 2016 в 13:58

А да кажат откъде вземат енергията за тоя напън?

И какво пречи тя да се използва директно?