2400 нови въглищни централи ще осуетят плановете за намаляване на въглеродните емисии

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 декември 2015 в 12:49 18363 2

Кредит www.worldcoal.org

Точно по време на конференцията в Париж за промените в климата, чиято основна цел бе ограничаване на въглеродните емисии, едно проучване разкри, че повече от 2400 въглищни централи са в процес на изграждане или са планирани по целия свят.

Новите централи ще изхвърлят 6,5 милиарда тона въглероден диоксид годишно и ще подкопаят усилията на конференцията за климата в Париж за ограничаване на глобалното затопляне до 2°С, съобщава The Global Warming Policy Forum (GWPF).

Китай изгражда 368 централи и планира по-нататък още 803, според проучване на изменението на климата на четири научноизследователски организации, включително Ecofys и Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата. Индия строи 297 и планира още 149.

Богатите страни също планират нови въглищни централи. Ядрената катастрофа във Фукушима накара Япония да се върне към въглищата, с 40 централи в процес на подготовка и 5 в процес на изграждане.

Проучването установи, че въглеродния диоксид от 2 440 централи ще повиши емисиите до пет пъти повече от нивото, което се препоръчваше за поддържане на глобалното затопляне под 2°С.

Какво прави изкопаемите горива толкова популярен източник на енергия?

Изкопаемите горива са изключително успешен източник на евтина, мигновена енергия. Ако не беше изменението на климата и повишаването на цената на петрола, те все още щяха да бъдат нашият избор номер едно, разказва ABC Science.

Изкопаемите (фосилните) горива се наричат така, защото буквално са направени от изкопаеми (фосили) - мъртви организми (най-вече растения), които не са изгнили, тъй като са били затрупани под вода или кал, без достъп до кислород.

Когато днес изгаряме изкопаеми горива ние използваме слънчевата енергия, която първоначално е била уловена от фотосинтезата преди милиони години. Докато са живи организмите, енергията се съхранява в белтъците, мазнините и въглехидратите, които ги изграждат. Когато престоят при интензивна топлина и налягане векове, тези молекули на въглеродна основа се трансформират в по-еднородни молекули, наречени въглеводороди - дълги вериги от въглерод, свързан с водород.

Растенията, които са били погребани дълбоко в морето се превръщат в петрол и газ, а тези, които са били погребани в блата, стават въглища. Единствената разлика между нефт, газ и въглища е дължината на съставящите ги въглеводородни молекули. Най-къси вериги въглеводороди има природния газ (4 въглеродни атома), нефтът е съставен от средни вериги (7 до 12 въглеродни атома) и грес с до 20 въглеродни атома.

Въглищата са малко по-различни. Те са изградени най-вече от въглеродни пръстени, а не вериги.

Химическите връзки осигуряват енергия по поръчка

Изкопаемите горива съхранява енергията си в химическите връзки, които поддържат целостта въглеводородните молекули. Тази енергия може да остане в капан до момента, в който въглеводородите срещнат едновременно топлина и кислород (O2).

Топлината (от удар или искра) разкъсва въглеводородните и кислородните молекули, а след това кислородните атоми реагират с освободените въглеродни и водородни атоми, при което се получава въглероден диоксид (CO2) и вода (H2O) и се освобождава енергия под формата на топлина по време на процеса (горене).

Тази допълнителна топлина е ключът към успеха на изкопаемите горива. При формирането на новите връзки в CO2 и H2O се освобождава повече топлинна енергия, отколкото е нужна, за да се разбият връзките на кислорода и горивото. Така че след като започне процесът на горене, става верижна реакция заради излишната топлина.

Тази топлина се използва директно за готвене и отопление и косвено, за да заври водата за парните турбини при производството на електроенергия. Газовете, отделяни от изгарянето на горивата задвижват буталата в двигателите с вътрешно горене повече от един век.

Но този източник на енергия има два големи недостатъка - той е изчерпаем и е източник на CO2, който се смята за основен фактор за изменението на климата (парниковия ефект).

Не е чудно, че индустриалните държави трудно ще се откажат от изкопаемите горива.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 22:09

Когато осъзнаете, че всъщност енергийните проблеми не са енергийни, а ентропийни, ще ви се изяснят нещата.

Защото енергия има навсякъде в изобилни количества, това, което ни трябва е не просто енергия (всяко нещо с маса има енергия, равна на масата, умножена по квадрата на скоростта на светлината), а нискоентропийна енергия.

04.12 2015 в 15:02

В един по-геологичен план въглищата са въглеродно-неутрални - това е въглерод, взет преди някакви милиони години от атмосферата. С нефта работата е по-друга. Органичната теория за произхода му отдавна не е цялата истина, а според по-новите представи тя не е даже и половината истина. Изглежда, че значителна част от нефта е изначален или резултат от късния кометен дъжд, т.е. това е нов въглерод който се вкарва в кръговрата.