Глобално затопляне е имало и без нас

Някога океанът се е вдигнал с 3 метра, а сега ни плашат с метър и нещо

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 12:55 23971 4

На провеждащата се в момента конференция в Париж за климатичните проблеми вероятно ще се вземе решение за мерки за максимално съкращение на емисиите въглероден диокид. Дори и да се случи, ще се промени ли нещо?

В наскоро излязлата книга "Climate Change: Multidecadal and Beyond" на група климатолози се задава въпроса дали може да се направи разлика между измененията, предизвикани от човека и естествената изменчивост на климата.

Дали не се надценява влиянието на човека върху настоящия ефект на глобално затопляне?

В публикацията се отбелязва: "важна констатация на изследването е, че естественото изменение на климата в последните десетилетия са толкова големи, че без да се отчита тяхното влияние може да се стигне до погрешни оценки за чувствителността на климата на антропогенно (вследствие дейността на човека) въздействие."

Има много примери в историята за такова неантропогенно затопляне. Известно е, че в Гренландия преди хиляда години е имало гори.

Преди около 7 000 години е имало естествено затопляне, дори по-голямо от сегашното: морското ниво е било 3 метра по-високо, което е един метър по-високо от това, с което борците срещу глобалното затопляне плашат човечеството до края на XXI век.

Ако попитате климатолозите за причините за тези събития, измежду многото различни отговори ще бъде задължително изразът "естествена изменчивост". Други учени въобще не намират някакви преки причини за тези промени в климата. Всъщност човечеството има малко познания за техния механизъм.

За съжаление, точни метеорологични наблюдения в тези епохи не е имало, но от косвени признаци като нивото на океана, може да се съди, че климатът на Земята може да се променя бързо и рязко, без никакви емисии на въглероден диоксид от човека и по причини, за които може само да гадаем.

Климатологията е наука, в която не може да се правят мащабни експерименти, а и дори да можеше те може да са опасни. Докато окончателни отговори на тези въпроси няма, човечеството ще бъде в състояние на несигурност.

Глобалното затопляне е факт. Но засега няма надеждни начини за спирането му, няма и увереност, че може да съществуват такива. Всичко, което можем да направим е да бъдем подготвени за неприятен обрат на събитията и да не хвърляме цялата вина на хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 14:05

Както и 02 посочи, преди 7000г не сме били толкова зависими от нивото на океаните. А и да сме били, не е имало кой да разкаже какви беди са се стоварили на главите на нашите предци. Ясно е че някои са оцеляли, ама не се знае дали са били 95% или 2.5% от населението примерно.

А най-неприятното е че даже и глобалното затопляне да е напълно естествено, ПАК ще загазим.

03.12 2015 в 02:12

Сякаш екипа на сайта е сменен от няколко седмици. Липсват, вече научно издържаните статии, с множеството цитати и референции след тях.

02.12 2015 в 23:30

Преди 7000 е имало по-големи затопляния и по-високи равнища на океана, НО Е НЯМАЛО ОГРОМНИ КРАЙЖБРЕЖНИ ГРАДОВЕ, ЗА КОИТО ДА НИ ПУКА.

02.12 2015 в 22:28

И аз мисля по този начин, но все пак трябва
да се спре със свемирното цапане!