Украински хакери са прекъснали доставките на водка на руските войници

Посегнаха на най-святото

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2022 в 10:01 11994 1

Кредит Wikimedia Commons

Технологичният блог Bleeping Computer забелязва съобщения, че множество атаки от вида DDoS, които завладяват сървър, като го наводняват с нежелан трафик, са нарушили достъпа на продавачите на алкохол до портал, използван от руското правителство за координиране на разпространението на алкохол.

Технологичният сайт посочва руския вестник „Ведомости“, който съобщава, че някои производители и дистрибутори на водка нямат достъп до портала EGAIS (ЕГАИС), както се изисква от правителствените разпоредби.

„Поради мащабен срив фабриките не могат да приемат цистерни с алкохол, а клиентите, магазините и дистрибуторите не могат да получат вече поръчаната готова продукция“, пише в съобщението си „Ведомости“.

Централна роля на EGAIS на пазара (shtrih-m.ru)

Вчера много фабрики решават напълно да спрат доставките до складовете и впоследствие да намалят производството си, тъй като са препълнени с продукти, които остават недоставени и не могат да издържат повече.

Bleeping Computer също така установява, че ИТ армията на Украйна, международна група от хакери, която координира атаки срещу руската кибер инфраструктура, е посочила въпросния портал за разпространение на алкохол като цел.

Все пак да не прибързваме със заключенията - „Ведомости“, както много руски новинарски издания, са лоялни към правителството и неговия президент Владимир Путин. Негов собственик е Иван Еремин, когото Financial Times описва като „прокремълски предприемач“.

Възможно ли е "Ведомости" да обвиняват украинските хакери за нещо, което не са направили?

Възможно е, смята технологичният сайт Futurism.

Със сигурност всичко е възможно - DDoS атаките дори може да са реални - но познавайки строгия контрол на дезинформацията в Русия, също така е правдоподобно държавните издания просто да казват на руския народ това, което Кремъл иска да чуе. Също толкова вероятно е тези уебсайтове да не работят по някаква вина на самата Русия или като прикритие за военна некомпетентност. 

Това не е първата атака, насочена към вътрешните вериги за доставки на руски продукти, целяща да предизвика смущения и потенциално дори недостиг.

Миналия март базираният в Москва производител на месо и дистрибутор Miratorg обяви новината за кибератака, която е криптирала ИТ системите му, целяща да саботира операциите му. Във фокус тогава бе друга държавна информационна система VetIS, използвана от фирми, занимаващи се във ветеринарната област.

Източници:

Ukrainian Hackers Allegedly Cut Off Russian Soldiers’ Beloved Vodka Supply, Futurism

Ukraine’s IT Army is disrupting Russia's alcohol distribution, Bleeping Computer

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

1

AAA

12.05 2022 в 06:31

Тия са в абстиненция и затова са озверели