В бъдеще домовете ще се отопляват за сметка на компютрите (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 12:03 5668 1

Кредит Project Exergy

Прототип на сървъра-печка "Хенри"

За изпращане на имейли, харесвания във фейсбука, търсене в Гугъл и всевъзможни изчислителни дейности само в САЩ работят 34 въглищни електроцентрали. Около една трета от цялата тази енергия се изразходва за охлаждане на компютърната техника.

Експерти в областта на компютърните технологии недоумяват "Защо трябва да се разхищава толкова топлина?" и основават компанията Project Exergy. Те предлагат да се обърне внимание на топлината, генерирана при компютърните операции, но не като на вреден страничен продукт, а като ценен ресурс, който може да се използва за отопление на помещения.

Представен е доклад с окуражаващи изчисления: изследователи от Microsoft и Университета на Вирджиния са изчислили, че IT-индустрията на САЩ произвежда достатъчно топлина, за да се затопли половината жилища в страната. Тези данни са представени в статия, озаглавена The Data Furnace ("Печка от данни").

Компанията Project Exergy ще произвежда специални нагревателни сървъри, съдържащи компютърни процесори. Тези малки "шкафчета" едновременно ще отопляват жилището и ще поддържат работата на всички смартфони,  таблети и компютри в дома. Колкото повече изчислителна мощ се използва от обитателите на къщата, толкова температурата ще бъде по-висока.

Инженерите са вече изградили първия прототип и са му дали името Хенри. Устройството използва процесор AMD, който поддържа работата на шест карти при температура от 93° C. Чиповете са заобиколени от специални маслени намотки, които абсорбират излишната топлина и след това преминават през водата в близките тръби. Водата се събира в контейнер, който може да бъде свързан към резервоар с гореща вода.

Тази система може да се интегрира с други устройства, които генерират топлина, като хладилници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 22:17

Стигаме до фундаменталния проблем да пренесем топлината там, където ни трябва. Зер домашният компютър топли у дома и без да го искаме, и лятото и тн - там работата е свършена. Топлофикацията също е измислена, лошото е че с такива малки температури няма да стигне далече. А по ред причини големите дейта-центрове не се правят в гъсто населени райони, където да има потребители на топлината.