Възможно ли е роботите да намалят трудовите злополуки?

Universal Robots Последна промяна на 06 април 2020 в 16:07 2459 0

Кредит Universal Robots

В съвременния технологично развит свят производственото оборудване и процесите стават все по-сложни. Обемът на работата, която служителите трябва да изпълняват, се увеличава, което значително повишава риска от трудови злополуки. Въпреки това, напредналото развитие в индустриалната автоматизация помага на бизнеса да подобри безопасността на производството си, като същевременно увеличава рентабилността. 

За съжаление, високият темп на производство в много предприятия може да значи, че бизнесът не обръща достатъчно внимание на безопасността на труда и ергономията на настоящите служители. Оказва се, че най-рискованата дейност в производствения процес е директният контакт между човек и индустриална машина по време на рутинна поддръжка. Работните позиции, които са най-изложени на опасност от трудова злополука, включват монтьори, електротехници и бригадири. Най-опасните дейности са заваряване, монтаж, рязане и шлайфане.

Държавите в Централна и Източна Европа инвестират усилено в увеличаване на своите познания за ползите от коботите. Промишлената автоматизация е едно от подходящите решения за освобождаване на служителите от опасна и монотонна работа. Според проучване на института Deloitte and the Manufacturing от 2018 г. над 115 500 промишлени оператори и 17 000 складови работници са загубили работни дни поради трудови злополуки, причинявайки на компаниите по цял свят допълнителни преки и косвени разходи, като косвените са 20 пъти по-високи.

Все по-често, компаниите се снабдяват с колаборативни роботи (коботи), които могат да работят рамо до рамо с хората, като колеги, без да представляват опасност за тяхното нараняване. Те имат способността да работят с човешки темпове и дори вдигат приблизително същото тегло. Коботите предоставят възможност за задържане на кадри дори при тези производствени процеси, които досега са били достъпни единствено за големите индустриални роботи или сложните производствени машини.

Всеки служител би могъл да програмира колаборативен робот, след като премине през on-line обучение, отнемащо 87 минути. За разлика от традиционните индустриални роботи, които трябва да бъдат програмирани от квалифицирани за целта инженери, коботите са предназначени да опростят програмирането чрез използване на човешки машинен интерфейс (HMI), добре познат на всеки, който използва смартфон.

„Нашето проучване показва, че в производството съвместната дейност на роботи и хора е 85% по-ефективна, отколкото ако те работят поотделно, добавя Славой Мусилек, генерален мениджър за Централна и Източна Европа, Русия и бившите съветски републики в Universal Robots. Бързата възвръщаемост на инвестициите е гарантирана от способността на коботите да освободят своите колеги-хората- от повтарящи се задачи, което им позволява да извършват дейности, за които се изисква по-висока производителност. Повишената производителност на служителите в комбинация с безопасната работа означава, че тази технология за автоматизация може да намали често срещаните трудови злополуки до 72%”.

Без съмнение, поради непрекъснатото увеличаване на пазарните изисквания за производителност и безопасност на работниците в производството, колаборативните роботи ще станат незаменими в бъдеще, като същевременно ще се справят и с липсата на квалифицирана работна ръка, и то не само в предприятията.

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !