Вече може да купите робота Spot на Boston Dynamics за 74 500 долара (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2020 в 00:01 3335 0

На Boston Dynamics бе нужен четвърт век, за да пусне първия си търговски продукт като направи този продукт по-широкодостъпен. Девет месеца след като предостави Spot в ограничени количества по своята програма за първите купувачи, жълто-черните четириноги вече са достъпни за всяка компания, която може да му намери работа.

Според компанията в рамките на тази програма около 150 Spot роботи са предоставени на бизнеса и изследователските центрове. И със сигурност ще има много полза от тях в световен мащаб, от строителни площадки до социално дистанциране в парка в Сингапур и до честото му участие в уеб поредица на Адам Савидж, един от легендарните "Разбивачи на митове".

Други ранни купувачи на робота Spot на Boston Dynamics са:

• Базираната в Квебек строителна фирма Pomerleau. Роботът спестява приблизително 20 часа работа седмично чрез автоматизиране на заснемането на близо 5000 изображения седмично на строителнa площадкa от близо 50 дка.

• Строителната компания Хензел Фелпс. Spot повишава ефективността и безопасността при събиране на данни при изграждането на главния терминал на международното летище в Денвър, а също автоматизира заснемането на лазерни сканирания и 360-градусови изображения, за да се намали рискът при повторни посещения и забавяне на проекти.

• Aker BP ASA, компания за проучване и разработване на нефт, насочена към нефтените ресурси върху норвежкия континентален шелф. Роботът използва софтуер за откриване на аномалии, базиран на компютърно зрение, за намаляване на човешкия риск при потенциално опасни задачи за съоръженията за производство на енергия на AkerBP.

• Роботът Spot автономно навигира по труден, подземен терен с екипа CoSTAR на подразделението на НАСА Jet Propulsion Lab, като в крайна сметка спечели най-новото състезание на DARPA Subterranean Challenge, Urban Circuit.

Един от по-големите проблеми, които бяха пред компанията Boston Dynamics, когато става дума за комерсиализацията на нейния продукт, е намирането на достатъчно убедителни случаи на употреба, за да се оправдае цената. Никой не поставя под въпрос колко впечатляващи са роботите на Boston Dynamics, но има доста съмнения дали те не са твърде сложни, за да бъдат полезни за обикновени задачи. Наред с ценните тестове в реалния свят, пилотната програма имаше задачата да открие важни приложения на продукта.

Тъй като новите приложения стават ясни, компанията ще продължи да разработва модули за разширяване на употребата на робота. И компанията изглежда доста държи да се увери, че всеки, който закупи Spot, ще го използва за продуктивна цел, отбелязвайки, че „всички поръчки ще бъдат предмет на Условията за продажба на Boston Dynamics, които изискват ефективна употреба на неговите роботи.“ 

Източник:

Now any US business can buy Boston Dynamics’ Spot robot for $74,500, Brian Heater, TechCrunch

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !