Вятърните турбини на бъдещето са без перки

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 май 2015 в 11:15 11231 0

Инженерите от испанската компания Vortex Bladeless са представили прототип на турбини, които могат да произвеждат енергия без въртящи се перки.

Остриетата на типичните вятърни генератори се въртят със скорост от стотина километра в час. Това не само изхабява материала, но е и сериозна заплаха за прелитащите наблизо птици.

У нас ветрогенераторите са разположени на един от главните миграционни пътища в Европа - Виа Понтика и всяка година са лобно място на стотици птици. Между другото, през Испания минава друг основен миграционен поток на много видове европейски птици.

Затова разработчиците на Vortex Bladeless, са се ориентирали към създаването на вятърна турбина без движещи се части. Прототипът вече е готов и въпреки че генерира почти една трета по-малко енергия, отколкото традиционните вятърни турбини, е много по-лесно се произвежда, много по-евтин и по-надежден за експлоатация, съобщава wired.com

Подобно на обикновените ветрогенератори, разработката на Vortex Bladeless също превръща кинетичната енергия на вятъра в електричество, но използва малко по-различен аеродинамичен ефект.

Известно е, че бързите потоци въздух, когато връхлетят на неподвижно препятствие, например кула или мачта се получават завихряния. Това явление са използвали инженерите на Vortex Bladeless.

Прототипът на испанската фирма с форма на удължен конус с височина 2.7м е направен от композитен материал от фибростъкло и въглеродни влакна, който позволява на мачтата да вибрира, доколкото е възможно. Увеличаването на масата намалява собствената честота. В основата на конуса са два пръстена от отблъскващи се магнити, които предават кинетичната енергия на генератор, който я превръща в електричество и увеличава честотата на трептене на мачтата, подобрявайки енергийната й ефективност.

Цялата кула е висока 12.5 м и може да улови до 40% от енергията на вятъра при идеални условия. Екипът на Vortex казва, че техният модел има някои безспорни предимства: по-евтин е за производство, напълно безшумен и по-безопасен за птиците. Турбината на Vortex Bladeless ще струва около 51% по-малко в сравнение с традиционните турбини.

Vortex Bladeless вече са получили повече от 1 милион долара допълнително финансиране, а първите полеви опити ще започнат в края на годината. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !