Временна татуировка показва точно колко сте пиян

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 август 2016 в 15:10 3868 0

Кредит UCSD

Изследователи от Университета на Калифорния са създали компактно устройство - сензор, което с помощта на временна татуировка събира пот и анализира съдържанието на етилов алкохол в нея, съобщи Science news

Когато е включенo, слаб електрически заряд минава през мастилото на временната татуировка на кожата ви и прави микроинжектиране на вещество, което предизвиква изпотяване.

Потта идва до електрохимичен сензор, изработен от чувствителен към алкохол ензим. Сензорът измерва концентрацията на алкохол в потта като изходният ток се увеличава с увеличаването на концентрацията. Данните се предават чрез Bluetooth към смартфон или на "умни" часовници. 

Концентрацията на алкохол в кръвта е най-точният начин да се провери дали някой е пиян. Нейното измерване изисква анализ на кръвта, поради което се използва от правоохранителните органи в крайни случаи. 

А новият метод е дискретен и точен начин за наблюдение на нивата на алкохол и може да се използва от полицейски служители, бармани и др. Изобретението на калифорнийските  инженери може да даде на лекари и учени надежден начин за проследяване на нивата на алкохол за научни изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !