90% от инфарктите могат да бъдат предотвратени

Учените идентифицират 10 основни рискови фактори за развитието на сърдечен удар

Катя Димитрова Последна промяна на 19 юли 2016 в 14:00 6802 0

Кредит http://scrubbing.in

Във времената, в които сърдечните удари се явяват една от основните заплахи за общественото здраве, учени откриват, че 90% от инфарктите могат да бъдат предотвратени. Разбира се, най-лесният начин за това е промяната в начина на живот, пише научното издание Lancet.

Високото кръвно налягане остава най-важният рисков фактор за появата на сърдечен удар. То, заедно с още девет основни преки опасности за здравето, съставляват 90% от риска за инфаркт във всички краища на света, показва нов анализ на близо 27 000 души от всички континенти.

Едно от любопитните открития при проучването е фактът, че социалната изолация също може да има фатално въздействие върху най-важния орган от човешкото тяло. Изследването, водено от д-р Мартин О'Донъл (Martin O'Donnell) и проф. Салим Юсуф (Salim Yusuf ) от Университета Макмастър, заедно със сътрудници от 32 държави, се основава на предварителните резултати от първата фаза на проучването, което идентифицира десет модифициращи се рискови фактори за инсулт при 6000 участници от 22 държави.

„Това изследване е с адекватен размер и обхват, за да проучи рисковите фактори във всички основни региони на света в рамките на ключови групи от населението“, коментира О'Донъл. По неговите думи, по-широкият обсег потвърждава десетте модифициращи се рискови фактори, свързани с 90% от случаите на инсулт във всички региони и възрасти. Проучването потвърждава, че хипертонията е най-важната опасност и основната цел за намаляване на честотата и тежестта на инфарктите в световен мащаб.

За да се изчисли делът на сърдечните удари, причинени от специфични рискови фактори, изследователите изчисляват опасността от всеки фактор. Предварителният доклад, който представлява оценка на общата тежест на заболяването, която може да бъде намалена, ако се елиминират индивидуалните рискови фактори, показва, че най-застрашаващи здравето на сърцето са:

  1. хипертония (47,9%);
  2. липса на физическа активност (35,8%);
  3. нездравословно съдържание на липиди в организма (26,8%);
  4. неправилно хранене (23,2%);
  5. затлъстяване (18,65);
  6. тютюнопушене (12,4%);
  7. сърдечна недостатъчност (9,1%);
  8. диабет (3,9%);
  9. прием на алкохол (5,8%);
  10. стрес (5,8%).

Много от тези рискови фактори могат да бъдат свързани един с друг, например затлъстяване и диабет, а когато се комбинират, опасността от сърдечен удар може да скочи до 90,7 на сто.

Интересно е, че значението на някои рискови фактори изглежда различно в различните региони. Например, опасността от инфаркт в резултат на хипертония варира от 38,8% в Западна Европа, Северна Америка и Австралия, и с около 59,6% в Югоизточна Азия. Най-зловреден е приемът на алкохол в Западна Европа, Северна Америка, Австралия, а рисковата липса на физическа активност е най-висока в Китай.

„Тези контсатации ще помогнат на учените и медицинските лица за информирането за глобалните мерки, необходими на местно ниво, за да се намали допускането на някои от тези десет рискови фактори“, обяснява проф. Юсуф. Това включва по-добро здравно образование, по-достъпна здравословна храна, избягване на тютюнопушенето и по-достъпни лекарства за хипертония и дислипидемия.

Учените посочват, че проучването отправя към обществеността три ключови послания. Първо, инфарктът е изключително предотвратима заплаха, независимо от пола, възрастта и етноса. Второ, данните от анализа налагат разработването на регионални или етническо-специфични програми за първична превенция, като се фокусира върху рисковите фактори, които допринасят най-много за риска от сърдечен удар в определен регион. Трето – необходимо е допълнително проучване на рисковите фактори за държави и етнически групи, които не са включени в изследването.

Също така че програмите за превенция трябва да бъдат интегрирани с предотвратяване на други основни незаразни болести, които споделят общи рискови фактори, изтъкват специалистите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !