Зукърбърг: "Kойто контролира данните, контролира бъдещето". Едно дийпфейк видео

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юни 2019 в 07:24 9795 0

Кредит Bill Posters

Фейк или фалшивите видеоклипове, създадени от изкуствен интелект, известни като „дийпфейк”, стават невероятно убедителни.

Те показват как хората казват или правят неща, които никога не са казвали или направили, и последните технологични пробиви са направили създаването на реалистични клипове по-лесно от всякога.

Британските художници Бил Постерс (Bill Posters) и Даниел Хауи (Daniel Howe), с помощта на рекламната агенция Canny, качиха на Instagram един „дийпфейк” видеоклип на Марк Зукърбърг. 

Рекламната агенция Canny е създала и други видеоклипове "дийпфейк", включително на Ким Кардашиан и Доналд Тръмп (които може да видите по-долу). Видеоклиповете са част от арт инсталация, наречена „Спектър“ (Spectre), която се откри миналия месец.

Видеото на собственика на Facebook има мрачно послание, напомнящо книгата на Оруел "1984": Зукърбърг, всемогъщият, разсъждава за това как държи под контрол милиарди хора.

„Представете си това за секунда: един човек, с пълен контрол над милиарди откраднати данни на хората, всичките им тайни, техния живот, тяхното бъдеще“, разказва фалшивият Зукърбърг във видеото. "Дължа всичко на "Спектър". "Спектър" ми показа, че този, който контролира данните, контролира бъдещето".

Идеята наистина поставя на изпитание политиката на платформата. Копие от видеото е премахнато от Instagram малко след като е било качено. Оригиналният видеоклип горе все още е налице в момента на публикуванетпо на дописката.

Новината идва след като Facebook отказа да изтрие редактиран видеоклип на председателя на парламента Нанси Пелоси миналия месец.

Вижте тази публикация в Instagram.

‘Let me tell you a secret...’ (2019) Trump reveals the truth about his election win... Believe me! VDR technology by @cannyai #spectreknows #deepfake #deepfakes

Публикация, споделена от Bill Posters (@bill_posters_uk) на

Макар че фалшификатите сами по себе си дискредитират истинския обект, може би не това е главният проблем. Може да се окаже, че съществуването на толкова убедителни фалшификати дава възможност на някои да оспорват истинността на реални събития.

Ясна илюстрация за това може да се намери в САЩ, където притежаването на компютърно генерирани образи на сексуално насилие на деца се третира по-снизходително от съда, отколкото реалните. Това доведе до нарастване на „виртуалната защита“ - адвокатите твърдят, че незаконните изображения всъщност са генерирани от компютър.

По същия начин, в политиката, когато хората виждат доказателства на тезата, с която не са съгласни, все по-често ги обявяват за „фалшиви новини”.

Единственият начин да се справим с това е да търсим източници на информация, на които може да се доверим.

Източник: 

The real danger of deepfake videos is that we may question everything, NewScientist

WATCH DEEPFAKED MARK ZUCKERBERG RANT ABOUT HOW HE CONTROLS YOU, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !