Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

7-те чудеса на античния свят оживяват в 3D реконструкции (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 май 2019 в 00:00 15931 1

Седемте древни чудеса на света са пресъздадени в дигитални реконструкции, които дават представа как са изглеждали реално.

Само едно от седемте чудеса е оцеляло до днес, а останалите са разрушени с времето вследствие на войни и природни бедствия.

Тези древни туристическите атракции, като Голямата пирамида в Гиза, Родоският колос и статуята на Зевс Олимпийски и други, са сравнени със снимки на местата в съвременния им вид от застрахователната компания Budget Direct, представени от Mailonline.

Авторите на тези реконструкции събират достатъчно надеждна визуална и писмена информация за всяко от "чудесата".

Събират информация за специфичните особености на всяко "чудо"  - материали, размери и други важни архитектурни особености. След това тези детайли са подкрепени с рисунки, чертежи или други налични изображения.

via GIPHY

Родоският колос

Родоският колос е бил изключителен инженерен и строителен подвиг. Статуята се е извисявала на 32 метра над пристанището в Родос. Разположена в пристанището Мандраки, статуята, посветена на гръцкия бог на слънцето Хелиос, посреща хората, посещаващи острова. Кораби с търговци от цял ​​свят са влизали в залива между краката на грандиозния монумент, стъпили на мраморни блокове от двете страни на входа на пристанището.

Статуята е дело на Харес от Линдос и е построена в периода между 292 г. пр.н.е. и 280 г. пр.н.е.

Колосът е изработен от глина върху скелет от камък и желязо, а отгоре е покрит с бронзови листове. За изготвянето на статуята са били нужни 13 тона бронз и 8 тона желязо.

Родоският колос не е бил единствената гигантска статуя през древността. Учителят на Харес, скулпторът Лизип е издигнал преди това 22-метрова бронзова статуя на Зевс в Тарент.

Колосът издържа малко повече от 50 години. Статуята е разрушена от земетресение през 226 пр.н.е., а останките й лежат на земята в продължение на повече от 800 години.

Голямата пирамида в Гиза

Единствената оцеляла реликва от древния свят се намира в Египет и все още е едно от най-популярните туристически места в света.

Голямата пирамида, последен дом на египетския фараон Хуфу (Хеопс), е изграждана 20 години от огромни блокове, тежащи до 2,5 тона, докарани от роби.

Покрита е била с бял полиран варовик, който по-късно е загубен. През Средновековието пирамидата е използвана като каменоломна, затова част блоковете сега липсва.

Висящи градини на Семирамида

Висящите градини на Семирамида може да са съществували, а може и да не са - няма открити следи.

Според легендата, градините са били изкуствено напоявани на високи 20 метрови тераси, разположени някъде във Вавилон, на около 80 км южно от днешен Багдад.

Някои сведения сочат, че са построени около 575 пр. н.е. от цар Навуходоносор II, за да не тъгува по дома си неговата съпруга – персийската принцеса Амитис. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида.

Ако са съществували, те са били разрушени, след като градът е завладян от Ахеменидската империя през 539 г. пр. н.е.

Статуята на Зевс Олимпийски

Олимпия е била важен религиозен център на Древна Гърция, съперник на Атина. И за да я засенчат, жителите на Олимпия през 5 век пр.н.е.  построяват храм на Зевс, а в дъното му великият майстор Фидий извайва статуя на Зевс висока около 12 метра.

Тя създавала впечатлението, че ако Зевс стане, ще разруши тавана. Била изработена от дърво, което било покрито с нежнорозова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листове. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата си – скиптър.

През 394 г., около 800 години след създаването ѝ, статуята е пренесена в Константинопол, където е била унищожена през 426 г. от пожар.

Александрийският фар

Александрийският фар е издигнат около 280 г. пр. н.е. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет.

Светлината, която е излъчвал, идвала от голям огън, и отразявана чрез огледала, се виждала на 50 км навътре в морето.

Това е била сложна конструкция, предназначена да покаже интелектуалните възможности и знания за математиката и геометрията на гражданите на Александрия.

При земетресение през 1375 г. фарът е разрушен. От останките му в края на 15 век султан Кайт бей издига крепост, която е там и до днес.

Мавзолеят в Халикарнас

Сградата е била толкова впечатляваща, че името на цар Мавзол, владетел на Кария, се превърнало в нарицателно („мавзолей“) за големи гробници. Построен е през през 350 г. пр.н.е. от съпругата и сестра на цар Мавзол Артемизия. Халикарнас е най-големият град на Кария и е на територията на днешен Бодрум, Турция. 

Храмът е смесица от йонийски, близкоизточен и египетски стил, изпълнен от анатолийски мрамор. Прочути гръцки майстори богато са го украсили с релефи и скулптури, много фрагменти от които са изложени в Британския музей.

Мавзолеят е разрушен от серия от земетресения през 13-ти век.

Храмът на Артемида в Ефес

Пръв Херострат го опожарява, за да стане известен. След това идват готите, които разрушават града, после минават римляните. И накрая християнски тълпи го доунищожават през 401 г., оставяйки само основите и една колона - която все още може да се види и днес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

05.05 2019 в 22:26

Май не дават представа как са изглеждали реално.
Родоския колос са го изкарали поне 60 метра, а не около 32. Погледнете камбанарията на църквата до паркинга - тя е поне 18-20 метра висока. Съотношението в гледката изобщо не отговаря.

Александрийския фар пък обратното - твърде е нисък. Смята се че е стигал докъм 100-120 метра. Но цитаделата е висока 17 метра, значи на картинката трябва фарът да е поне 50% по-висок.