Айфелови кули в лед (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2015 в 08:34 2465 0

Специалисти от Европейската космическа агенция са подготвили интересна анимация, показваща количеството лед в Северния ледовит океан в Айфелови кули.

На преминалата наскоро във френската столица конференция за климата (COP21) бяха водени много разговори за това, че полярните региони са като барометър за промените в климата. В тази връзка, ЕКА реши да изчисли колко лед има в Северния ледовит океан. Резултатът бе показан в Айфелови кули. ​​

За да се опакова изцяло в лед една такава кула, ще са необходими 0,005 км3 лед. В 1 км3 на лед ще се съберат 192 Айфелови кули и следователно в 8 000 км3 - 1,7 милиона кули. Приблизително толкова лед е плавал в Северния Ледовит океан в началото на ноември 2015.

Всяка година в Северния Ледовит океан се формират и след това се топят огромни количества морски лед. Площ с размерите на Европа се топи всяко лято и след това замръзва отново следващата зима, като достига своя минимум около септември и максимум около март. 

Благодарение на европейските спътници CryoSat, които наблюдават сезонната промяна на леда, учените са успели да измерят дебелината на леда, която е необходима, за да се изчисли обема и да разберат реалните промени, които се случват, обяснява сайтът на ЕКА.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !