Апокалипсис кога?

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 януари 2015 в 23:30 25652 1

В началото на тази година BBC представи своя инфографика, показваща многобройните начини, по които човечеството може да изчезне.

OFFNews я преведе и ви я представя по свой начин:

Колко вероятно е да се унищожи човешката раса?

Легенда:

1. Запазете спокойствие
2. Прегледайте списъка с неща, които искате да направите преди да умрете
3. Опасно е да се живее
4. Премести се на Марс
5. Това е краят

Някои от изброените долу причини са следствие от действията или бездействията на човека като евентуална ядрена война, безумни терористични актове,  парниковите емисии в атмосферата, обезлесяването и т.н. Но има обстоятелства, пред които сме безпомощни - като попадението на астероид или комета, избухването на супервулкан (като този под Йелоустоун) или супернова, както и неумолимата еволюция на Слънцето и Вселената.

През това десетилетие

Измират пчелите: Пестицидите и един малък акар - паразит, вероятно убиват пчелите. Когато няма кой да опрашва посевите, хранителните запаси ще намалеят.

През този век

Започва ядрена война: Радиоактивният прах, изпуснат в атмосферата ще скрие слънчевата светлина, причинявайки ядрена зима. Естествена пандемия: Появява се смъртоносен вирус, който причинява световна епидемия. Биотероризъм: Създава се смъртоносен вирус, който се използва като биологично оръжие, което довежда до глобална пандемия.
Пренаселеност: Нарастването на населението вреди на околната среда и изпреварва капацитета на Земята да произвежда храна. Изчезва горния пласт на почвата: В резултат на обезлесяване и лошо земеделие горният пласт на почвата се отмива и изтощава, земеделските площи изчезват  и Земята се превръща в пустиня.
Оръжия, базирани на нанотехнологията: Произведени са нанороботи като смъртоносно оръжие Комбиниран апокалипсис: Комбинация от бедствия ще предизвикат серия от събития, които ще унищожат човечеството.
Климатични промени: Човешката дейност променя баланса на газовете в земната атмосфера, повишава се глобалната температура.
Дефектен изкуствен интелект: Злонамерен или лошо програмиран изкуствен интелект унищожава човечеството.

През това хилядолетие

Намаляване на населението: Спадането на раждаемостта в много страни означава, че те постепенно ще изчезнат от само себе си. Провал на Гео-инженерството: Провалят се опитите на човечеството да премахне въглеродния диоксид от атмосферата.  Повишаване на нивото на морета и океани: Затоплянето на климата води до топене на ледените шапки.
Теорията "Grey Goo":  Теория за хипотетичен край на света, според която малки нанороботи, които могат да се саморепликират, поглъщат всичко на Земята. "Подобрена" порода хора: Хората такива, каквито са днес, вече не съществуват, поради генно инженерство или други технологични подобрения.  

 

През следващите милион години

Супервулкан: Мащабно изригване на вулкан, като изхвърлената в атмосферата вулканична пепел ще скрие слънчевите лъчи и ще изстуди планетата  
Метан: Изпускане на метана, свързан във вечно замръзналата почва и под морското дъно заради глобалното затопляне.Отделеният метан на свой ред ще ускори затоплянето.   
Астероид: Сблъсък на Земята или Луната с голям астероид или комета.
Нашествие на извънземни: Нападат ни враждебни извънземни, които ни унищожават, благодарение на по-напредналата си технология.

След повече от милион години

Синдром "Венера": Екстремни климатични промени правят Земята гореща колкото Венера Гама лъчи: Избухването на звезда предизвиква експлозия от гама лъчи, които унищожават озоновия слой на Земята. Смърт на Слънцето: Слънцето ни ще нарасне до червен гигант, когато приближи края на живота си. При този процес то ще погълне планетите от Слънчевата система, включително и Земята.
Нещо непознато: Случва се нещо, което е много смъртоносно, но за което нямаме никаква представа все още. Край на Вселената: Вселената престава да съществува поради прекалено разширяване и разпад.
Сценарий "Матрицата": Нашият свят се оказва програма - симулация и някой я спира.  
Черна дупка: Черна дупка навлиза в Слънчевата система,  гравитационното й поле притегля и разкъсва планетата ни.

Апокалипсис тогава

Повече от 99% от видовете организми, живяли някога на Земята, са изчезнали.

През повече от 4 милиардната история на Живота на Земята са се случвали на няколко пъти масови измирания на живи организми, при които са изчезвали от лицето на Земята над 80-90% от съществуващата флора и фауна.

Преди колко млн години Геохронологичен период Процент измрели организми
440 млн години В края на Ордовик, начало на Силур 82-88% от видовете морски безгръбначни
364 млн години Късен Девон 79-87% от броя на видовете морски животни
251.4 млн години Перм 93-97% от всички видове живи същества, най-масовото измиране.
199.6 млн години В края на Триас 76-84% от всички видове живи същества
65.5 млн години  В края на Креда 71-81% от всички видове, включително динозаврите, последното масово измиране.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2015 в 14:52

След като през този век има три причини, поради които ни съветват да отидем на Марс ... не виждам смисъл от нещата, които ще се случат в следващите хиляда години. Малко недомислена ми се струва тази скала.