2014-та e била най-топлата година в историята

Offnews Последна промяна на 07 януари 2015 в 23:42 5201 0

2014 година е била най-топлата в историята, сочат данни на Японската метеорологична агенция (JMA), публикувани в понеделник.

JMA първа от четирите големи световни мониторингови агенции представя своите данни за миналата година.

Възходящата крива на средната температура на Земята от 1891г. е показателна как човекът влияе на глобалното затопляне, а 2014-та е последният ѝ пик. Топ 10 на най-горещите години са от 1998 г. насам.

Средната температура е 1.1 ° F (прибл. 0,6 ° C ) над средната за 20-ти век, по данни на JMA. 

JMA е една от четирите основни агенции, които използват и наземни измервания и сателитни, за да се изчисли средната температура на планетата. Другите три са НАСА, Националната океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration) на САЩ  и центърът Хадли (Hadley Center) във Великобритания като между данните им има едва доловими разлики, но като цяло има широко съгласие относно тенденцията на нарастване на температурите.

В следващите седмици се очаква останалите агенции да представят своите данни и да потвърдят изводите на Японската метеорологична агенция. Някои учени смятат, че може да стане още по-горещо. Силните пасати в Тихия океан вероятно са имали сдържащ ефект върху глобалната средна температура, но тези ветрове се очаква да отслабнат в близко бъдеще.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !