Австралия ще бъде изместена с почти два метра на север в началото на 2017 (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 август 2016 в 14:39 6824 0

На 1 януари 2017 координатите на Австралия ще бъдат изместени с 1.8 м на север, което ще компенсира разликата между данните на GPS и действителното положение на континента, който бързо се измества на север. 

Австралиийската платформа, върху която е не само едноименния континент, но и остров Нова Гвинея, поради тектониката на плочите се измества на север. Този дрейф става със скорост от около 7 см на година. През последното столетие това е довело до натрупването на достатъчно забележима грешка, която нарушава точната връзка на координатите в глобалната спътникова навигационна система с реалната земна повърхност, съобщи Business review Australia

В момента изместването достигна около 1,5 м, което за съвременните системи като GPS може да доведе до предпоставки до инциденти, особено за все повече разпространяващите се безпилотни самолети. Тези аргументи са достатъчни, за да се предприене за първи път за историята официална корекция на положението на континент. От полунощ на 1 януари 2017 г. нейните координати ще бъдат изместени с 1.8 м по на север. 

Илюстрация ВВС.

Тази корекция ще бъде с известен резерв заради продължаващото движение на австралийската платформа. Според оценките на геолозите, през 2020 г. континентът за първи път от десетилетия, ще бъде с координати, които точно съвпадат с реалността, а след това да ще започне отново да се трупа разликата.

Австралиийската плоча е започнала да се отделя от Антарктида преди около 85 милиона години и след още 40 милиона години  най-накрая двата континента се разделят.

След още около 50 милиона години Австралия ще се сблъска с южното крайбрежие на Китай и там ще се нагъне порастне нова планинска верига, подобна на Хималаите. Според дългосрочните геоложки прогнози процесът ще завърши едва след 250 милиона години, когато на Земята ще се появи отново нов суперконтинент.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !