До края на века 50% от животинските видове ще изчезнат

Йоанна Димитрова Последна промяна на 07 март 2017 в 10:00 7239 1

Кредит Motherboard

Ситуацията, която в момента цари на Земята е доста неприятна. Смята се, че планетата ни е загубила около половината от дивата природа в последните 40 години, като някои видове са загубени безвъзвратно, съобщава IFLScience.

Но ако си мислите, че животните на Земята могат да възстановят броя си, жестоко се лъжете. Биолози съобщиха, че до края на века най-вероятно 50 процента от всички видове, ще бъдат изправени пред пълно изчезване.

Тази прогноза беше обявена от биолози, еколози и икономисти на конференция във Ватикана на тема "Как да запазим естествения свят, към който принадлежим". Може да изглежда малко странно, че католическата църква е домакин на такъв симпозиум, но папа Франциск отправи една изключителна реч към 1,2 милиарда римокатолици на планетата, призовавайки ги да се борят за опазването на околната среда.

"Животът на тази планета се изплъзва между пръстите ни без дори да показваме, че ни е грижа", пише Папската академия на науките, която организира конференцията. Всъщност по време на 2015-тата енциклика на папата - писмо, изпратено до всички епископи, той споменава, че унищожаването на различни видове и промяната на климата е "грях срещу нас и срещу Бог" и трябва да се посветим на борбата срещу замърсяването и промените в климата.

За 3,7 милиарда години, в които има живот на Земята се случиха пет основни масови измирания на животни. Най-страшното от тях заличи около 96% от всички видове, а последното подобно събитие причини смъртта на динозаврите и възхода на бозайниците.

Днес се смята, че ние ще изчезнем в шестото масово измиране. Но това няма да стане заради изменението на климата или заради геоложка активност. Това събитие е различно – то ще се случи заради нас самите. Видовете изчезват през цялото време на историята, това е естествен отбор. Но тъй като ние изсичаме гори, изхвърляме въглерод в атмосферата и вадим трилиони риба от морето, увеличаваме изчезването над 1000 пъти.

Поради тази причина биолозите предполагат, че ако нищо не се промени, половината от всеки отделен вид ще бъде на ръба на оцеляването. И не само бозайници и студенокръвни, но и микроорганизми, растения и гъби.

Има една мярка, която ще помогне да запазим планетата и да ограничим популацията на хората, рушащи планетата, но заради нея учените и църквата се разделят на два противоположни лагера – контрацепцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

07.03 2017 в 11:51

Sad but true :(