Най-масовото измиране на Земята е причинено от вулканите

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 април 2015 в 11:01 9581 0

Кредит Heinrich Harder

Трилобитите оцелели около 270 милиона година, преди да изчезнат в най-масовото измиране в края на пермския период.

Екип от учени е установил, че основната причина за масовото измиране на животни в края на периода Перм е била повишената киселинност на морската вода, причинено от емисиите на въглероден диоксид от активните вулкани в Сибир. Резултатите от изследването на екипа на Матю Кларксън (Matthew Clarkson), геохимик от Университета в Отаго в Дънидин, Нова Зеландия са публикувани в списание Science, съобщава Nature News.

В края на пермския преди 252 милиона години в продължение на около десет хиляди години, рН на океана е спаднал до 0,7. Според учените, причината за това са вулкани в Сибир, които за кратко време в атмосферата са изхвърлили милиарди тона въглероден диоксид, голяма част от които е била погълната от моретата и океаните и е довело до високата им киселинност. Това е причинило до най-масовото измиране на животни на планетата - повече от 90% от видовете морски организми и 70% от сухоземните.

Учените са изследвали съдържанието на два вида изотопи на бора във варовизите на крайбрежието на древния континент Пангея на мястото, където сега са на Обединените арабски емирства. Тези два вида атоми, съдържащи се в различни концентрации в алкални и кисели води могат да покажат тяхната рН. Измерванията показват, че водата в този район по време на Късния Перм е с повишена киселинност. По-рано, други експерти са стигнали до сходни изводи от анализа на съдържанието на калциеви изотопи във вода.

Според учените, работата им ще позволи да се разберат причините за второто измиране на животни в края на Перм, но не обяснява намаляването на видовото разнообразие през първото измиране, което се е случило по-рано и е продължило 50 хиляди години. Както се посочва от учените,  киселинността на водата по време на този период също е била увеличена, но много малко.

Таблица на масовите измирания на организми на Земята

Преди колко млн години Геохронологичен период Процент измрели организми
440 млн години В края на Ордовик, начало на Силур 82-88% от видовете морски безгръбначни
364 млн години Късен Девон 79-87% от броя на видовете морски животни
251.4 млн години Перм 93-97% от всички видове живи същества, най-масовото измиране.
199.6 млн години В края на Триас 76-84% от всички видове живи същества
65.5 млн години  В края на Креда 71-81% от всички видове, включително динозаврите, последното масово измиране.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !