Древна рампа дава обяснение как са изградени египетските пирамиди

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 ноември 2018 в 13:42 13787 1

Кредит Unsplash

Египетските пирамиди са архитектурно чудо. Те са изградени от огромни блокове средно 2,3 тона и затова точно как древните египтяни са ги построили преди хиляди години, остава донякъде загадка.

Новото археологическо откритие обаче може да хвърли светлина върху това, как са преместени поне някои от каменните блокове.

В кариерата за алабастър на Хатнуб, на север от съвремения Луксор, е намерена рампа на 4500 години, благодарение на която са вадени камъни от кариерата, разказва ScienceAlert.

Наистина основният строителен материал за пирамидите е варовик, а алабастърът (мека гипсова скала) се е използвал за подови настилки, както и за статуи и ковчези. Но системата, използвана за придвижване на блоковете алабастър, която датира от царуването на фараон Хуфу от 4-та династия, вероятно е била използвана и в други кариери.

Това е важно откритие - първото доказателство, което показва как тежките блокове са били повдигани и премествани от кариерите, според Мустафа Уазири (Mustafa Waziri), генерален секретар на Египетското министерство на антиките.

И ако все още има някаква загадка за това как тежките варовикови блокове се транспортират до пирамидите, тази рампа дава някои важни улики как е ставало това.

Ministry of Antiquities

"Подвижната система се състои от централна рампа, заобиколена от два комплекта стълби, в които има дупки", обяснява за Luxor Times археологът Янис Гурдон (Yannis Gourdon) от Institut Français d'Archéologie Orientale.

В тези дупки е имало здрави дървени стълбове. Алабастърните блокове са били поставени на дървени шейни, а система, използваща въжета, увити около стълбовете, действаща на принципа на макарата, е умножавала приложената сила за издърпването на огромните камъни нагоре по склона от 20 градуса, че и повече.

Освен рампата, археолозите откриха най-малко 100 надписа, отбелязващи посещенията на фараоните в кариерите за алабастър Хатнуб, както и в околните каменне жилища за работниците в кариерата.

Ministry of Antiquities

"Екипът откри 4 каменни стели. Една от стелите показва рисунка на изправен човек, а на другите три има неясни надписи  на йератическо писмо (опростено йероглифно писмо) в лошо състояние", разказва археологът Роланд Енмарх (Roland Enmarch) от Университета в Ливърпул.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

02.11 2018 в 07:56

".... система, използваща въжета, увити около стълбовете, действаща на принципа на макарата, е умножавала приложената сила"

В България си имаме дума за тая система - полиспаст. Идва от гръцки.