Гигантска кухина, скрита под леда на Антарктика, заплашва стабилността на огромен ледник

Росица Йончева Последна промяна на 05 февруари 2019 в 09:00 13352 0

Кредит Pixabay

В ледника Туейтс има огромна пукнатина и това не е добре за морското равнище. Снимката е илюстративна.

Под антарктическия лед се крие гигантска кухина и от ден на ден става все по-голяма и по-опасна, разкри с помощта на сателитни данни ново проучване, цитирано от LiveScience.

Колосалната кухина е с размер приблизително 40 квадратни километра и височина над 300 метра, според проучването на Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory) на НАСА. Това празно пространство се разраства на дъното на ледника Туейтс в Западна Антарктика и предизвиква по-бързото топене на леда над него.

Учените допускаха, че може да има някакви празнини между ледника Туейтс и скалната основа под него, където океанската вода може да навлезе и да разтопи ледника.

Но дори и те бяха изненадани от необятността и скоростта на растежа на каверната. 

Кухината е достатъчно голяма, за да може да побере 15 милиарда тона лед, като голяма част от леда се е стопил през последните три години.

Ледникът Туейтс. NASA/OIB/Jeremy Harbeck

Проблемът с този ледник е, че губи много лед и така осигурява около 4% от покачването на морското равнище по света, твърди НАСА. Ако целият ледник се стопи, нивото на Световния океан ще се повиши с повече от половин метър.

През 2018 г. доклад от над 40 агенции, които наблюдават загубата на лед в Антарктика, установява, че континентът е загубил три трилиона тона лед в продължение на 25 години, главно от Западна Антарктика. Това оказва голямо влияние върху морското ниво, което се е повишило със седем и половина милиметра само от леда на континента.

Нарастващата кухина е червената маса в центъра (NASA / JPL-Caltech)

Топенето на ледниците и повишаването на нивото на Световния океан, което се дължи на глобалните климатични промени, въздействат на  крайбрежните екосистеми и общности. С повишаването на морското равнище ще бъдат засегнати крайбрежните низини и хората, живеещи там, като същевременно по-често ще са  подложени на наводнения, което може да принуди милиони хора да мигрират.

Откритието на тази кухина подсказва, че опустошението се приближава по-бързо, отколкото предполагахме.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !