Япония откри 7000 острова, които не подозираше, че има

Ваня Милева Последна промяна на 02 март 2023 в 00:01 3458 0

Сателитна снимка на Япония

Кредит European Space Agency

Сателитна снимка на Япония.

Япония преброи своите острови и откри, че има 7000 повече, отколкото се смяташе преди.

Службата за геопространствена информация на Япония (GSI) наскоро установи, че има 14 125 острова на японска територия,  два пъти повече от 6 852-те броя, които са били в официалната статистика след доклад от 1987 г. на бреговата охрана на Япония.

Но GSI тази седмица подчерта, че новият брой отразява напредъка в геодезическите технологии и детайлите на картите, използвани за преброяването – това не променя общата площ на земята, която Япония притежава.

Агенцията съобщава, че макар да няма международно споразумение за това как да се броят островите, е използвала същия критерий за размер като предишното проучване преди 35 години.

Това налага преброяване на всички естествено срещащи се земни площи с обиколка най-малко 100 метра.

Новият брой не включва никакви изкуствено рекултивирани земи.

Островите около Япония са в основата на няколко териториални спора.

Япония предявява претенции към владените от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северните територии, спор, който датира от края на Втората световна война, когато съветските войски ги завземат от Япония.

Япония също така твърди, че има исторически претенции към необитаемите острови Сенкаку в Източнокитайско море, които в момента администрира, но Китай многократно оспорва това твърдение.

Пощенска картичка на комунистически Китай - остров Диаоюй, китайско име за японския остров Сенкаку, върху който имат претенции Китай и Тайван. Кредит: Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Междувременно Япония и Южна Корея остават в повече от 70-годишен спор за суверенитета на група острови, известни като Докдо от Сеул и Такешима от Токио в Японско море, което Корея нарича Източно море.

Източник: Japan just found 7,000 islands it didn’t know it had
Tara Subramaniam, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !