Изменението на климата вече незабележимо измества оста на Земята според нови данни

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2021 в 00:00 8069 0

Изместването на оста на Земята е свързано с изменението на климата. Кредит: Pixabay

Въздействието на човечеството върху климата на нашата планета е толкова дълбоко, че в продължение на десетилетия неволно се изместили самата ос, около която се върти Земята, съобщават учени. Според тях повишеното топене на леда променя разпределението на масата на Земята, а то от своя страна - разположението на полюсите. 

Авторите на новото проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, изследват феномена на полярния дрейф, при който Северният и Южният магнитен полюс на планетата се местят по нейната повърхност, за разлика от географските. Откритията им показват, че повишеното топене на лед на фона на глобалното затопляне е най-вероятната причина за изместването на полюсите от 1981 до 2020 г.

Смята се, че изместването на оста на Земята се дължи на много фактори, включително съществуването на огромни аномалии в разтопено желязо на ядрото ​​вътре в планетата. Но проучванията показват, че има и други фактори и че изменението на климата също може да допринесе за тези процеси.

„По-бързото топене на лед при глобалното затопляне бе най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, обяснява водещият изследовател Шаншан Дън (Shanshan Deng) от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси в Китай.

Учените свързват тези процеси с ускоряването на топенето на ледниците и, като следствие, с увеличаването на запасите от течна вода на планетата. Според тях повишаването на нивото на Световния океан влияе върху разпределението на масата на Земята и нейното въртене. Всички заедно от своя страна оказват влияние върху изместването на полюсите. 

Макар полярният дрейф е естествен феномен, наблюдаван от учените повече от век, полярния дрейф бързо набира скорост в по-ново време, заедно с промяна на посоката от запад на изток в магнитния Северен полюс, наблюдаван за първи път през 90-те години.

С течение на времето полюсите изминават стотици километри, заради което се налага да се направят корекции на Световния магнитен модел, който е в основата на навигационните системи като GPS.

Според изчисленията на екипа - въз основа на сателитни данни от мисията на НАСА GRACE и оценки на загубите на ледниците и изпомпване на подземни води от 80-те години на миналия век - основният двигател на промяната на полярния дрейф, наблюдаван през 90-те години, е топенето на ледниците.

"По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години", обясняват изследователите в своето проучване .

Според изследователите от 1995 до 2020 г. средната скорост на дрейфа се е увеличила 17 пъти в сравнение с периода 1981-1995 г. Според същите учени обаче топенето на лед не е в състояние напълно да обясни тези процеси.

Справка: Polar Drift in the 1990s Explained by Terrestrial Water Storage Changes
S. Deng S. Liu X. Mo L. Jiang P. Bauer‐Gottwein
First published: 22 March 2021 https://doi.org/10.1029/2020GL092114

Източник: Climate Change Has Now Invisibly Shifted Earth's Axis, New Data Reveal,  ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !