Как се вижда метеорологична бомба от сателит (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 февруари 2017 в 14:59 4232 0

Видео на нововъзникваща метеорологична бомба - мощна буря в Северния Атлантически океан показа на сайта си  Американското геофизично общество.

Тя предизвиква появата на силни ветрове, чиято скорост достига 80 км/час по крайбрежието от Мериленд до Бостън. 

Метеорологичните бомби (Explosive cyclogenesis) в тесния смисъл на думата, представляват бързо задълбочаваща се област на циклон с ниско налягане.

Природния феномен е проследен с метеорологичния спътник GOES-16.

Обикновено експлозивните циклони се образуват в океаните, но метеорологът от НИМХ-БАН, Васко Гълъбов разказва, че понякога има и средиземноморски.

"Например нас ни порази един такъв преди няколко години. Експлозивните циклони (бомби) се раждат понякога и в Средиземно море. Можем да си спомним циклона от 7-8 февруари 2012г по време на който беше наводнено село Бисер и се разрази жестока буря по нашето крайбрежие (една от най-големите черноморски бури) - този циклон беше експлозивен - роди се в Сахара и задълба с 20 хектопаскала за едно денонощие (единицата за "експлозивност" се нарича Бержерон и този беше между 1.2 и 1.3 а всичко над 1 е експлозивно). Друг такъв на 22 януари 2004 предизвика наводнения и други щети в Гърция и голяма буря в Черно Море, която засегна предимно Турция" - обяснява специалистът.

Източник: wetterzentrale.de

Източник: wetterzentrale.de

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !