Какво причинява наводненията във Франция и Германия?

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2016 в 09:04 4803 0

Непосредствената причина за мащабните наводнения в Европа е едно метеорологично явление, наречено "омега блок"

Макар че може да се каже, че водната заплаха за Париж отмина, наводненията от проливните дъждове в цяла Франция и Германия подложиха тази седмица на изпитание тази част от Европа като принудиха хиляди да се евакуират от домовете си, а най-малко 18 души загинаха.

Районът получи еквивалента на шест седмици дъжд за един ден, а нивото на река Сена се повиши със 6 метра.

Как това се вписва в по-мащабната тенденция на променящия се климат все още е неясно.

Наводненията от тази седмица "не са безпрецедентни, но необичайни", заяви говорител на Центъра за хидрология и екология в Уолингфорд, Великобритания, цитиран от NewScientist.

Влияе ли изменението на климата?

Заради по-високите температури въздухът може да съдържа повече влага, а това от своя страна би могло да означава по-голяма вероятност за наводнения, обяснява Найджъл Арнел (Nigel Arnell) от Университета в Рединг, Великобритания. И все пак естествените колебания между периоди с изобилни валежи и по-засушливи показват, че дългосрочната тенденция за изменение на климата оказва влияние върху тези събития. Но има и други фактори, които биха могли да доведат до повече наводнения, например, промените в земеползването.

Омега блок

Непосредствената причина за мащабните наводнения в Европа е едно метеорологично явление, наречено "омега блок" - въздушните течения, наречени струйни (известни с английското си име, джетстрийм, jet stream) се огънати по такъв начин, че се създава голяма област с ниско налягане над Западна Европа.

Омега блоковете са наречени така, защото областите на налягане образуват форма, напомняща на главната гръцка буква омега Ω. Те обикновено имат схема ниско-високо-ниско налягане, подредени в посока запад-изток.

Причините за сегашния омега блок могат да са температурните аномалии в Атлантическия океан, ледената покривка в Арктика или промени в температурата на въздуха в тропиците.

Областите с ниско налягане често са свързани с неустойчиви атмосферните условия -  облаци и валежи, но обикновено валежите са краткотрайни.

Но при модела "омега блок", областта на ниско налягане остава относително неподвижна и така дъждовете продължават няколко дни. Топлият влажен въздух, изтеглен на север от Средиземно море, захранва систематично валежите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !