Какво трябва да знаете от доклада на IPCC относно изменението на климата

В Европа - суша, а в Америка ще вали

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2021 в 07:01 13006 0

Кредит: (CC BY 3.0)

Междуправителствената експертна група на ООН за изменението на климата публикува в понеделник първата голяма научна оценка от 2014 г. насам, която показва недвусмислено, че глобалното затопляне се развива по-бързо, отколкото се опасявахме и че човечеството е почти изцяло виновно за това.

Ето кратко описание на някои от основните му констатации от доклада на Работна група 1 на IPCC:  

Прагът от 1.5 ° C ще бъде прехвърлен

Прогнозира се, че средната температура на повърхността на Земята ще достигне 1,5 или 1,6 градуса по Целзий над прединдустриалните нива около 2030 г. във всичките пет сценария за емисии на парникови газове - вариращи от силно оптимистични до най-екстремни - разгледани в доклада. Това е цяло десетилетие по-рано, отколкото IPCC прогнозира само преди три години .

До средата на века прагът от 1,5 ° C ще бъде прехвърлен повсеместно, с една десета от градуса по най-оптимистичния сценарий и с почти цял градус в най-песимистичния сценарий. 

Но има и нещо добро: в най-амбициозния сценарий, ако правим всичко правилно, глобалните температури-след „превишаване“ на прга от 1,5 ° C-падат обратно до 1,4 ° C до 2100 г. 

Отслабване на помощниците на естествения климат 

От около 1960 г. горите, почвата и океаните са абсорбирали 56 % от целия CO 2, който човечеството е изхвърлило в атмосферата - дори когато тези емисии са се увеличили наполовина. Без помощта на природата Земята вече би била много по-горещо и негостоприемно място.

Но тези съюзници в борбата ни с глобалното отопление - известни в тази роля като абсорбиращи въглерод - показват признаци на наситеност и процентът на въглерод, предизвикан от човека, който поглъщат, вероятно ще намалее с времето. 

Да, изменението на климата е виновно

Докладът подчертава огромния напредък на нова област на науката, отговаряща за количествено определяне на степента, до която индуцираното от човека глобално затопляне увеличава интензивността и/или вероятността от конкретно екстремно метеорологично събитие като горещи вълни, урагани или горски пожари.

В рамките на седмици например учените установиха, че рекордната гореща вълна, която опустоши Британска Колумбия през юни, би била „на практика невъзможна“ без влиянието на изменението на климата.

По-общо, докладът на IPCC за 2021 г. включва много повече констатации, достигнати с „висока увереност“, отколкото преди. 

Кредит: Wikimedia Commons

Морето се издига по-високо и по-бързо 

Глобалните океани са се издигнали с около 20 сантиметра от 1900 г. насам, а скоростта на нарастване се е увеличила почти три пъти през последното десетилетие. Разпадащи се и топящи се ледени покривки на Антарктида и особено в Гренландия са заменили топенето на ледниците като основен двигател.

Ако глобалното затопляне се ограничи до 2 ° C, океанското ниво ще се покачи с около половин метър през 21-ви век. То ще продължи да се покачва до почти два метра до 2300 - два пъти повече от сумата, предвидена от IPCC през 2019 г. 

Поради несигурността по отношение на ледените щитове, учените не могат да изключат общо покачване с два метра до 2100 г. в най-лошия сценарий за отделяни емисии.   

Страшни предупреждения от дълбокото минало

Големият напредък в палеоклиматологията - науката за естествения климат в миналото на Земята - дава отрезвяващи предупреждения. 

Например, последният път, когато атмосферата на планетата е била толкова топла, колкото днес, преди около 125 000 години, глобалното морско равнище вероятно е било с 5-10 метра по-високо - ниво, което би поставило под вода много големи крайбрежни градове. 

Преди три милиона години, когато атмосферните концентрации на CO 2 съвпада с днешните нива и температурите са с 2,5 C до 4 ° C по-високи, морските нива са били с до 25 метра по-високи.

Метанът в светлината на прожекторите 

Докладът включва повече от всякога данни за метана (CH 4), вторият по важност парников газ след CO 2, и предупреждава, че неограничаването на емисиите може да подкопае целите на Парижкото споразумение. 

Предизвиканите от човека източници са грубо разделени между течовете при добива на природен газ, на въглища и сметища от едната страна и при обработката на тор и отглеждането на добитък от друга.

CH 4 се задържа в атмосферата само за част от времето на CO, но е много по-ефективен при улавяне на топлина. Нивата на CH 4 са най-високите от поне 800 000 години. 

Акцент върху регионалните различия

Въпреки че всички части на планетата - от океаните до сушата и до въздуха, който дишаме - се затоплят, някои области се нагряват по-бързо от други. В Арктика например се очаква средната температура на най-студените дни да се увеличи с около три пъти скоростта на глобалното затопляне в цялата планета. 

Нивото на морето се покачва навсякъде, но вероятно ще се увеличи с 20 % над средното за света по много брегове.

Повратните моменти предизивикват резки промяни

IPCC предупреждава за резки "с ниска вероятност, със силно въздействие" промени в климатичната система, които, когато са необратими, се наричат ​​повратни точки. Разпадането на ледени плочи, задържали достатъчно вода за издигането на морското ниво с десетина метра, разтопяването на пермафрост (вечна замръзналост), натоварен с милиарди тонове въглерод, преходът на Амазонка от тропическа гора към савана - всички тези събитиоя са примери.   

„Внезапните реакции и повратните точки на климатичната система ... не могат да бъдат изключени“, се казва в доклада.

Глобален океански „конвейер“

"Атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация" (AMOC - Atlantic Meridional Overturning Circulation) е голяма система от океански течения, която регулира глобалния пренос на топлина от тропиците в северното полукълбо. Тя се забавя, тенденция, която "много вероятно" ще продължи през целия 21 век. 

Учените имат само „средна увереност“, че AMOC няма да спре напълно, както се е случвало вече в миналото. 

Изследователите изчисляват, че системата се е забавила с 15 % от средата на 20-ти век. Учените смятат, че забавянето на Гълфстрийм е причинено от глобалното затопляне. Работата е там, че течението се задвижва от по-плътната солена вода, но по-леката прясна вода нарушава този процес. Морската вода в Арктика (както и на планетата като цяло) става все по-топла. Поради това ледниците се топят по-интензивно от обикновено. От 90-те години насам в цикъла са се натрупали 8 000 кубически километра сладка вода. Има опасения, че силните дъждове и интензивното топене на ледниците могат напълно да спрат Гълфстрийм в бъдеще.

Като основен механизъм за преразпределение на топлината и от решаващо значение за световния климат, рязкото забавяне на Гълфстрийм може да предизвика смущения по целия свят - включително внезапно покачване на регионалните морски нива, промени в позицията на големите валежи и сухи климатични зони.

Източник: Key Findings You MUST Know From Just-Released IPCC Climate Change Report, sciencealert, Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !