Ледник-тапа, който задържа огромни ледени маси, би повишил с 3м морското ниво с разтопяването си

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 май 2018 в 09:01 8928 0

Кредит NASA/Wikimedia Commons

Ледникът Туейтс.

"Най-опасният ледник в света", който може да се срине в рамките на десетилетия и да повиши нивото на морското равнище с 3 метра, ще бъде проучен от съвместна американско-британска мисия за 27,5 милиона долара.

Морското ниво се издига, но колко драматична е ситуацията?

Това е въпросът, на който огромен международен екип учени се надява да отговори, тъй като се готви да започне сериозно проучване на един от основните виновници на покачването на морското равнище - ледникът Туейтс (Thwaites).

Повече от 100 учени от САЩ, Великобритания и други страни ще започнат проучване на ледниците в Западна Антарктика, съобщава The Guardian . Туейтс е малка група ледници, която действа като тапа, която задържа зад себе си огромните ледни маси на Западноантарктическия леден щит. А топенето на Туейтс се е ускорило бързо през последните години.

Ледът от Туейтс, който се влива в океана, дава принос около 4% от общото увеличение на морското равнище в световен мащаб през последните години - два пъти приноса му от средата на 90-те години на миналия век.

Поглед отблизо на ръба на ледника Thwaites от самолет на 16 октомври 2012 г. NASA/Wikimedia Commons

Карта, показваща промените в масата на ледовете 2003-2008 над Антарктида в гигатони (Gt) (милиард тона) годишно за площ от 100х100км. Ледникът Туейтс е под номер 21 и е сред най-бързогубещите ледена маса, заедно с ледника остров Pine (22).

Кредит: Jay Zwally/ Journal of Glaciology

Националната океанска и атмосферна администрация съобщава, че в световен мащаб морското равнище се е повишило с около 6,6 сантиметра над средното за 1993 г. и продължава да се увеличава с около 32 милиметра годишно. Учените се надяват, че проучаването на Туейтс може да им помогне да разберат колко по-лоша може да стане ситуацията.

Ледниците като Туейтс имат голямо значение за морското равнище поради простата причина. Те са големи маси лед, които задържат още по-големи маси лед, като ги предпазват от плъзгане в морето.

Само ледът върху континентите променя морското равнище, защото когато се топи, той влива нова вода в океана и тази вода няма вероятност да напусне скоро океана. Морският лед, от друга страна, като ледената шапка на Арктика, ако се разтопи, може да окаже незначително въздействие върху климата. Защото е основно вода, която вече е в океана. Независимо дали е течна или твърда, тя не влияе пряко върху нивото на световния океан.

Айсбергът B-22 се разцепи от ледника Thwaites. NASA/Wikimedia Commons

Но Туейтс и неговата група са основните източници на водната маса, водеща до покачването на морското равнище. А предишни изследвания откриват още признаци за това колко лоша е ситуацията и колко по-лошо може да стане. Още през 2013 г. учените намират "водни пътища" под Туейтс, които отнемат от ледената маса и действат като смазка в контактната зона със земята, като ускоряват движението на леденика към морето.

Новият проект има за цел да разбере ситуацията в Туейтс по-подробно и да предложи по-задълбочен поглед към бъдещето на климата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !