Ледниците над Каракорум нарастват въпреки глобалното затопляне (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 август 2017 в 14:24 10582 1

Учените откриха, че над планинската верига Каракорум в Централна Азия аномален вихър кара ледниците в района на билото да нарастват въпреки глобалното затопляне, съобщава Phys.org.

Екипът от Университета в Нюкасъл, Великобритания в статия, публикувана в Nature Climate Change, идентифицират мащабна циркулационна система или вортекс, центриран в Каракорум, голяма планинска верига, която обхваща границите на Пакистан, Индия и Китай.

Изследователите откриват, че през зимата вихърът влияе на територия с дължината на 2 000 км, но през лятото неговото въздействие се отразява само на Каракорум и западен Памир. Това води до появата на зона с необичайно студен въздух.

Според учените, присъствието на вихъра обяснява необичайното поведение на ледниците в Каракорум, които продължават да растат, докато другите ледниците се топят.

Учените не знаят за момента как глобалното затопляне може да повлияе на вихъра, но засега той намалява летните регионални температури, като допринасят за нарушение на баланса на ледниковата маса.

Каракорум. Снимка: СС0 Public Domain

По принцип масата на планинските ледници не би трябвало да се променя, тък като процесът на топене в основата на се балансира от снеговалежа близо до върха. Изменението на климата измества баланса към по-ускорено изчезване на леда, в резултат на което размерите на глетчерите по света намаляват. Но ето че през 2005 г. учените забелязват, че ледената покривка на Каракорум се разраства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!