Лятно слънцестоене 2024: Какво трябва да знаем за първия летен ден

Лятото идва днес

Ваня Милева Последна промяна на 20 юни 2024 в 00:00 9569 0

Залез

Кредит Ради

Древните хора са знаели, че пътят на слънцето през небето, продължителността на дневната светлина и местоположението на изгрева и залеза се променят през цялата година.

Топлите дни неотменимо ни подсещат, че лятото е вече тук, а лятното слънцестоене бележи астрономическото начало на сезона.

Юнското слънцестоене тази година настъпва за нас в четвъртък, 20 юни 2024 г. в 23:50 ч. българско време.

На това слънцестоене слънцето ще бъде точно над главата по обяд, гледано от Тропика на рака. Декемврийското слънцестоене е около 21 декември. На този ден Слънцето е точно над Тропика на Козирога.

В Северното полукълбо юнското слънцестоене отбелязва най-кратките нощи и най-дългите дни в годината.След това слънцестоене слънцето отново ще поеме на юг и ще дава все повече топлина за Южното полукълбо. 

Тази година лятото като че ли настъпи внезапно след прохладната пролет, но фактът си е факт - оттук нататък за съжаление, макар дните да стават по-топли, ще бъдат все по-къси.

Когато става въпрос за астрономически събития, слънцестоенията и равноденствията са едни от най-важните за човешките култури по света и през цялата история.

Но какви точно са тези събития и защо се случват, когато се случват?

Земята сякаш диша. Това са сезонните трансформации на нашата планета, включително юнското слънцестоене. Джон Нелсън създава тази анимация, използвайки изображения от екипа на NASA Visible Earth. Кредит: John Nelson

Какво е слънцестоене?

Древните хора са знаели, че пътят на слънцето през небето, продължителността на дневната светлина и местоположението на изгрева и залеза се променят през цялата година. Те изграждат и почитат паметници, които проследяват пътя на Слънцето като Стоунхендж или пещерата "Утробата" в Родопите.

Утробата Утробата. Снимка: Авторът

Днес знаем, че слънцестоенето е астрономическо събитие, причинено от наклона на оста на Земята и движението й в орбита около Слънцето.

Това е така, защото Земята не обикаля нашата звезда, въртейки се с ос, перпендикулярна на равнината на орбитата й. Вместо това нашето земно кълбо е наклонено по оста си с 23,44 градуса. 

Връзка между наклона на оста на Земята (ε) спрямо тропическия и полярния кръг. Ортографската проекция е направена от NASA Blue Marble Next Generation.

По време на юнското слънцестоене Земята е разположена така, че Северният полюс е наклонен най-много към слънцето. От Земята ще се вижда, че Слънцето грее директно над главата по обед на 23,44 градуса северно от екватора, по въображаемата линия, обграждаща земното кълбо, известна като Тропик на рака - кръстена на съзвездието Рак. 

Всички места на север от екватора по това време имат дни по-дълги от 12 часа, а на юг от екватора - по-кратки от 12 часа.

Червената линия показва Тропика на рака. По тззи географска ширина слънцето се появява точно над главата ви по обяд по време на Юнското слънцестоене. Кредит: Wikimedia Commons.

Данните за България

В България астрономическото лято настъпва следобяд на 20 юни 2024 г. в 23 часа и 50 минути.

Слънцето ще изгрее в 5:48 и ще залезе в 21:08 часа според TimeAndDate.com.

На 20 юни светлата част от денонощието ще продължи 15 часа и 19 минути и 30 секунди и постепенно ще започне да намалява. 

Слънцето изглежда, че стои неподвижно

Терминът "слънцестоене" идва от латинската дума "solstitium", което означава "слънцето стои неподвижно". 

В деня на юнското слънцестоене Слънцето достига най-северното си положение, както се вижда от Земята. В този момент зенитът му не се движи на север или на юг, както през повечето други дни от годината, но стои все още над Тропика на Рака. След това обръща посоката си и отново започва да се движи на юг. 

В рамките на няколко дни преди и след слънцестоенето, Слънцето почти не променя деклинацията си, височината му пообяд в небето почти не се променя (височината се променя съгласно графика, която е близка до формата на горната камбанообразна част на синусоида)

Regina Valkenborgh, via NASA’s Astronomy Picture of the Day

Обратното се случва по време на декемврийското слънцестоене. Тогава Слънцето достига най-южното си положение на небето - Тропика на Козирога - стои неподвижно и след това обръща посоката си на север.

Преди Николай Коперник, който за първи път обяви пред света хелиоцентричната система, хората са вярвали, че Земята е неподвижна, а Слънцето се върти около нея. Използването на думата "слънцестоене" е спомен от онези времена.

Снимка на Слънцето, направена по едно и също време всеки ден, показва форма, известна като аналема. Тъй като Земята се върти около оста си и обикаля около Слънцето в елипса, очевидното положение на Слънцето изглежда се променя от ден на ден в тази форма. Тук, на Земята перихелият настъпва на 3 януари - само 2 седмици след декемврийското слънцестоене. Тъй като нашата планета се движи с най-голяма скорост близо до декемврийското слънцестоене, това прави „долната” страна на аналемата (гледана от северното полукълбо) много по-голяма от „горната” страна, която съвпада с афелия в началото на юли и юнското слънцестоене. GIUSEPPE DONATIELLO / FLICKR

Къде Слънцето никога не залязва през лятото?

Земята се върти по наклонена ос спрямо Слънцето, а през летните месеци Северният полюс е обърнат към нашата звезда.

Ето защо през лятото слънцето не залязва на Северния полюс, обикаляйки ниско над хоризонта всеки ден. То е най-високо в небето по време на лятното слънцестоене, след което се приближава по-близо до хоризонта, докато не потъне под него в деня на есенното равноденствие.

Вижте този летен 24-часов таймлапс, заснет от полска арктическа станция.

Норвегия е наричана още и като Страната на среднощното слънце. 76 дни тук слънцето не залязва. Този период е от май до края на юли, когато има постоянна слънчева светлина. Град Свалбард, най-северният населен регион на Европа, непрекъснато е огрян от слънчева светлина от 10 април до 23 август.

Лято в Северна Норвегия. Кредит: Wikimedia Commons.

През летните дни слънцето не залязва и в други Скандинавски страни, както и в Исландия, Канада и Аляска, което по-късно се компенсира от началото на ноември за следващите месеци, през които слънцето не изгрява и настъпва полярната нощ. Тогава величествените полярни сияния разсейват тъмнина през суровите месеци на зимата. 

Земята е по-отдалечена от Слънцето

Човек може да си помисли, че тъй като в Северното полукълбо е лято, Земята е най-близо до Слънцето през юни. Но е точно обратното. Земята всъщност е най-отдалечена от Слънцето по това време на годината. 

По време на юнското слънцестоене Слънцето е на 152.016 милиона километра от Земята. Това разстояние ще продължи да нараства до момента на преминаването на нашата планета през нейния афелий – най-отдалечената от Слънцето точка на елиптичната земна орбита. Това ще стане на 5 юли в 08:06 ч. българско време, когато Земята ще се намира на  152.100 милиона километра от Слънцето. 

Разстоянието на Земята от Слънцето има много малък ефект върху сезоните на Земята. Вместо това наклона на оста на въртене на Земята, който е под ъгъл около 23,4 градуса, създава сезоните.

Перихелий вляво и афелий вдясно. На 5 юли в 08:06 ч. българско време Земята ще се намира на 152.099968 милиона километра от Слънцето. Кредит: Time&Date

Посоката на наклона на Земята не се променя, когато Земята обикаля около Слънцето - двете полукълба сочат към една и съща посока в пространството по всяко време. Това, което се променя, тъй като Земята обикаля около Слънцето, е положението на полукълбата спрямо Слънцето - Северното полукълбо е обърнато към Слънцето по време на Юнското слънцестоене, като по този начин се случва лятото. Южното полукълбо се накланя далеч от Слънцето и затова през това време се радва на зима.

Появява се по едно и също време по целия свят

Технически, юнското слънцестоене е точният момент от времето, когато Слънцето е директно над Тропика на Рака. През 2024 г. това ще се случи на 20 юни в 20:50 UTC., а по нашето местно време - в 23:50.

Може да бъде на 20, 21 или 22 юни

Въпреки че повечето хора смятат 21 юни за дата на юнското слънцестоене, това може да се случи по всяко време между 20 и 22 юни. На 22 юни слънцестоенето е рядко - последното слънцестоене на 22 юни UTC се е състояло през 1975 г. и няма да стане повече до 2203г.

Дали слънцестоенето е първият ден на лятото?

Нито един световен орган не е определил официален ден, от който да започва всеки нов сезон, а гледната точка или традициите определят сезоните по различни начини.

В метеорологията например лятото започва на 1 юни. И всеки ученик знае, че лятото започва, когато звънне последният училищен звънец.

И все пак 21 юни е може би най-широко признатият ден, в който започва лятото в Северното полукълбо и на който започва зимата в южната половина на земното кълбо. Няма нищо официално в това, но това е толкова дълготрайна традиция, че всички признаваме тази дата и очакваме по това време най-много топлина и светлина.

Снимка: Авторът

Най-ранният изгрев на годината не се случва в този ден

Най-ранният изгрев се случва дни преди юнското слънцестоене.

Въпреки че юнското слънцестоене бележи най-дългият ден в годината в Северното полукълбо, на повечето места най-ранният изгрев на годината не е на този ден. Най-ранният изгрев се случва няколко дни преди това, а най-късният залез се осъществява няколко дни след юнското слънцестоене.

В България най-ранният изгрев тази година е 8-20 юни в 5:48 ч., а най-късният залез е 25 юни - 2 юли в 21:08 ч..

В Южното полукълбо, където този ден бележи зимното слънцестоене, най-ранният залез се случва няколко дни преди слънцестоенето, а най-късният изгрев настъпва няколко дни след него.

Разминаването възниква предимно поради наклона на земната ос. А вторичен, но друг фактор, допринасящ за това несъответствие идва от земната елиптична - продълговата - орбита около Слънцето. Земната орбита не е перфектен кръг и когато сме най-близо до Слънцето, нашата планета се движи най-бързо по своята орбита. Най-близката ни точка до Слънцето - или перихелият - идва в началото на януари. Така че сега се движим по-бързо по своята орбита, малко по-бързо от средната ни скорост от около 30 километра в секунда. Разминаването между слънчевото и часовото време е по-голямо около декемврийското слънцестоене, отколкото при юнското слънцестоене, защото сме по-близо до Слънцето по това време на годината. 

Обикновено не е най-горещият ден в годината

Всъщност най-горещият ден в годината в Северното полукълбо обикновено идва няколко седмици или понякога месеци след слънцестоенето. Това е така, защото е необходимо време океаните и сушата да се затоплят, което също дава възможност за по-високи температури на въздуха. Това явление се нарича забавяне/изоставане на сезоните.

В Южното полукълбо сега се наблюдава същото явление, но там забавянето на сезоните забавя най-студеното време през годината. Юнското слънцестоене за Южното полукълбо, е зимното слънцестоене. Най-студеното време идва там през юли и август, защото на сушата и океаните в тази част на света са нужни няколко седмици, за да отделят поетата топлина.

Има ли лято на други планети?

Всяка планета в Слънчевата система има сезони, слънцестоене и равноденствия, защото всички имат аксиален наклон (наклон на оста на въртене). Само Меркурий има толкова малък аксиален наклон, че дори не може да се разбере кога свършва един сезон и започва следващият. Нека да разгледаме колко дълго продължава лятото на други планети.

Венера: 55-58 дни
Земя: 89-93 дни
Марс: 7 месеца
Юпитер: 3 години
Сатурн: около 7 години
Уран: 21 години
Нептун: повече от 40 години

Тази схема показва Уран по време на неговите слънцестоене и равноденствия, на четири места в неговата орбита. Когато Вояджър 2 преминава покрай него през 1986 г., южният полюс на планетата е бил обърнат към Слънцето и атмосферата му не е показвала голяма активност. През 2007 г. Слънцето е греело над екватора на планетата, което води до 17-часови цикли ден-нощ. Кредит: M. Showalter и M. Gordon/ SETI Institute/ SSEC

От всички планети Уран има най-интересните сезони поради екстремния си аксиален наклон от 98° - планетата основно се върти настрани спрямо равнината на Слънчевата система.

Представете си летен ден, който продължава една четвърт от живота ви! Такъв е случаят с Уран, чиято лятна половина е обърната към Слънцето непрекъснато в продължение на 21 години. Междувременно другата (зимна) половина на тази странна планета преживява 21 години нощ. Но през пролетта и есента ситуацията се променя. Около равноденствията слънчевата светлина попада в екваториалната област на планетата. Уран се върти около оста си на всеки 17 часа и 14 минути. Това означава, че голяма част от планетата има сравнително нормален (за нас на Земята) цикъл ден-нощ от 17 часа.

Как да празнуваме лятното слънцестоене

За нас в съвременния свят слънцестоенето е време да си припомним благоговението и разбирането, с което древните хора са гледали небето. Преди около 5 000 години хората са поставили огромни камъни в кръг в сегашната Англия и са ги подравнили с изгрева на слънцестоенето през юни.

Кредит: Wikimedia Commons

Лятното слънцестоене се отбелязва по целия свят от различни групи и култури, но най-известното събитие може би се провежда в Стоунхендж във Великобритания.

Въпреки че остават много загадки за древния каменен кръг, знае се, че монументът е структуриран да отбелязва позицията на изгряващото слънце при слънцестоенето (независимо дали това е било първоначалното му намерение или не).

Като такъв, 21 юни 2023 г. отбелязва единствения ден, в който обектът има безплатен достъп за туристи и онези, които искат да се включат в сакралното събитие.

Схема на оригиналния Стоунхендж по време на лятното слънцестоене. Ако наблюдател гледа паметника от алеята, слънчевите лъчи биха осветили „олтарния камък“ Кредит: NOAA

Българският начин на празнуване на лятното слънцестоене е Еньовден, който се отбелязва на 24 юни 2024 г.

Празнуване на Еньовден в с. Делчево. Снимка: Ваня Милева

Като фенове на астрономията ви препоръчваме да излезете навън и да разгледате нощното небе: На 22 юни Луната ще премине близо до Венера (mag -4.4) в съзвездието Рак и след това Марс (mag 1.7) в съзвездието Лъв. Във всяка безоблачна нощ, възползвайте се от възможността да разгледате летните съзвездия - Лебед, Лира, Орел. 

И макар да изглежда като ден за празнуване, всъщност на този ден пътят на Слънцето спира да се движи на север в небето и дните започват да стават постепенно по-къси.

Това обаче няма да се забележи веднага. Най-късият ден от годината е чак на 21 декември, когато настъпва Зимното слънцестоене

Честито лятно слънцестоене!

Лятото е пред нас. Снимка: Ласко Георгиев

Източници: 

2024 June solstice: All you need to know, Star Walk

2024 June solstice: All you need to know, Earth&Sky

11 Things About the June Solstice, Time&Date

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !