Как се е празнувало зимното слънцестоене в Древна Гърция?

Ваня Милева Последна промяна на 23 декември 2022 в 14:29 8849 0

Жените от Амфиса по време на празника Халоа, Гърция. Кредит: Public Domain

За много древни гърци, следващи атическия календар, зимното слънцестоене е било време за празненства, белязани от празника на Посейдон, бога на морето.

Религиозните практики варират изключително много между различните гръцки полиси (градове-държави). В Елевзина фестивалът, наречен Халоа (Αλώα), също се празнува около датата на зимното слънцестоене.

Празнувал се от жените в чест на богинята на реколтата и земеделието Деметра и Дионис, богът на виното и покровител на земеделието и театъра. Дионис, подобно на Исус, умира и възкръсва.

Халоа

Тържествата Халоа се празнуват през месеца на Посейдон в чест на божествата Деметра, Дионис и Посейдон. Той е най-известен в Елевзина, гръцки полис в Атика. Най-вероятно това се е случвало около пет дни след зимното слънцестоене, което е почти същата дата, на която празнуваме Коледа днес.

Изглежда, че Халоа е бил празник на "първите плодове" от реколтата, което не е изненадващо предвид връзката му с Деметра. Празникът обаче имал и сексуален подтекст..

По време на фестивала се принасяло безкръвно жертвоприношение на главните божества. Вероятно това е ставало в средата на следобеда. След това присъстващите мъже и жени се разделяли на отделни групи.

Мъжете палели голям огън, а жените се наслаждавали на разгулен пир. По време на пиршеството жените си поделяли сладкиши с формата на мъжки и женски гениталии, които поливали с вино обилно.

Вероятно те са танцували и около фалически тотеми. Поощрявани са били еротичните шеги и откровеният език. Подобни обичаи все още съществуват в Гърция. Един от най-известните е "Бурани", който се празнува по време на карнавалния сезон в Тирнавос.

Посейдон и зимното слънцестоене

Древните гърци са използвали различни календари, обикновено на регионална основа. Атиняните използвали атическия календар, който за разлика от другите гръцки календари отбелязвал началото на годината с лунния месец Хекатомбайон в средата на лятото.

Осмият месец от атическия календар бил наречен в чест на Посейдон, бога на морето. Месецът на Посейдон съвпадал със съвременните месеци декември и януари.

През този месец се провеждал фестивал в чест на божеството. Историците не са сигурни за точната дата. Възможно е той да се е състоял на осмия ден от месеца на Посейдон или в деня на самото зимно слънцестоене.

Историкът Ноел Робъртсън (Noel Robertson) предполага, че някога Посейдон, а не неговият брат Зевс, е бил главното божество в древногръцката религия. Възможно е Посейдон да се е ползвал с върховна власт в някои части на елинския свят по време на микенския период, който е продължил приблизително между 1750 и 1050 г. пр. н. е.

Зимното слънцестоене е било особено важно за земеделците в целия древен свят, включително и за древните гърци, но Посейдон е бил почитан основно като бог на морето, а не като земеделско божество.

Робъртсън обаче изказва предположението, че Посейдон може да е бил почитан и като бог на сладката вода. Възможно е Посейдон да е бил почитан за това, че полива нивите на Деметра, богинята на реколтата и земеделието.

Празникът на Посейдон

Посейдон имал множество празници през цялата година, често белязани от определени сезонни промени. За конкретния фестивал, който се е провеждал около зимното слънцестоене, не се знае много.

Тържествата вероятно са включвали пиршества и вино. Въз основа на древните описания на други събития, провеждани в чест на Посейдон, историците могат да направят обосновани предположения за фестивала на зимното слънцестоене.

В "Одисея" един такъв фестивал е споменат от Омир, който пише: "Хората бяха на брега и принасяха в жертва смолисточерни бикове на синьо-черния бог, който разтърсва земята. Имаше девет групи, по петстотин седящи във всяка група, и пред всяка от тях бяха изложени по девет бика".

След принасянето на биковете в жертва Омир описва как участниците в празника произнасят молитви към Посейдон, изяждат своя дял от жертвените животни и изпиват големи количества вино.

Влияние върху Коледа

Коледа се празнува от повечето съвременни християни само четири дни след зимното слънцестоене. Древните гърци и много други предхристиянски европейски общества са отбелязвали това време от годината с празници и религиозни тържества.

Елинският свят е бил ранен център на християнската вяра. Новият завет е написан на посткласическата форма на гръцкия език койне, а елинската култура е присъствала не само в Гърция, но и в целия средиземноморски свят, където първо са проповядвали учениците на Исус.

Когато християнството измества старите езически религии, то усвоява някои от техните практики и празници. По този начин били възприети някои древногръцки празници на зимното слънцестоене.

Раждането на Дионис е било празнувано през месеца на Посейдон и някои от чертите му като "божествен младенец" и "Спасител" вероятно са били адаптирани за коледната традиция. В чест на младенеца Дионис дори са се пеели коледни песни, което може би е прецедент за коледните песни, които по-късно ще се превърнат в християнска традиция.

Източник: How Was Winter Solstice Celebrated in Ancient Greece?
Alexander Gale, Greek Reporter

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !