Моделът на земното магнитно поле трябва спешно да се промени

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 януари 2019 в 07:56 16017 0

NASA Goddard Photo and Video/Flickr

Учените предупреждават, че магнитният северен полюс на Земята е започнал да се движи толкова бързо, че трябва спешно да се издадат актуализирани карти за навигационните системи.

Световният магнитен модел (World Magnetic Model - WMM) е в основата на цялата съвременна навигация - от системите, които управляват корабите в морето до картите на Google Maps на смартфоните. 

Текущата версия на WMM е издадена от Националния геофизичен център на САЩ на 15 декември 2014 г. и би трябвало да се актуализира през декември 2019 година. Но има спешна нужда от нова версия, твърди Александра Витце (Alexandra Witze) в статия в Nature.

Още през септември NOAA пусна предварително издание на WMM, наречено WMM2015v2, което да важи докато излезе новата версия, но без калкулатор, карти и технически бележки, които идват с пълните актуализации, разказва ScienceAlert.

Очаква се до края на месеца да се появи коригирана, пълна версия на WMM.

Не е твърде рано - сегашното решение вече е остаряло.

WMM е глобална карта на отклоненията на линиите на магнитното поле, които очакваме да сочат пътя към полюсите. 

Изменение на магнитната деклинация за периода 1590—1990 г.

За обикновения турист усещането, че магнитното поле, заобикалящо нашата планета, върви перпендикулярно на екватора, е всичко, максимумът, който може да извлече от своя верен компас. Но в много случаи това не е достатъчно.

Нашите гимназиални учебници показват магнитното поле като поредица спретнати вертикални линии, но хаотичните завихряния на разтопените скали дълбоко под краката ни превръщат този магнитен балон в нещо твърде неподредено.

Тези отклонения или магнитни деклинации в магнитното поле могат да натрупат съществена разлика, когато се опитвате да стигнете от т. А до т. Б.

Тук идва на помощ WMM. Моделът предоставя оценка на това как постоянно променящото се магнитно поле ще изглежда в близко бъдеще. Обикновено маржовете на грешките на прогнозите му стават проблематични едва след около пет години.

Годишна тенденция на изменението на деклинацията от 2015.0 до 2020.0 от Световния магнитен модел (WMM2015). С червено са отбелязани големите промени, синьо - промени на запад, зелено - нулеви промени. Интервалът на изолиниите е 2'/година (1/30 от градуса), бялата звезда е местоположението на магнитния полюс и проекцията е по Меркатор. World Magnetic Model

По време на годишната проверка на модела в началото на 2018 г. изследователи от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) и Британската служба за геоложки проучвания установиха, че разминаването на модела и реалността вече е достигнало границата си, а остават почти две години до актуализацията.

През последните години учените, които се занимават с геомагнетизма, следят отблизо полето, така че са наясно, че нещо не е наред.

Малко след пускането на сегашния модел, изследователите съобщават, че интензивна област на магнетизъм се ускорява над северната част на Южна Америка - движение, което не са виждали досега.

Междувременно огромна част от магнитното поле, простираща се от Чили до Зимбабве, отслабва толкова, че може да пропусне опасни нива радиация и да повреди деликатната електроника на преминаващите спътници.

В същото време позициите на магнитните полюси блуждаят в така наречените геомагнитни екскурзии (geomagnetic excursions). Магнитният северен полюс се е устремил към Сибир, след като наскоро пресече линията на международната дата.

"Движи се с около 50 км годишно. А нищо не се е променяло много между 1900 и 1980 г., но реално се ускорява през последните 40 години", разказва за Reuters Киарън Беган (Ciaran Beggan) от Британската служба за геоложки проучвания в Единбург.

Изследователите твърдят, че магнитният северен полюс „излиза“ от Канада продължава към Сибир. World Data Center for Geomagnetism/Kyoto Univ.

Изследователите не са категорични дали подобни събития предвещават пълно обръщане на полюсите или дългосрочно отслабване на цялото поле.

Накратко, никой не е сигурен какво се случва или как ще се развият тези отклонения в бъдеще. Но определено сме неподготвени, ако с магнитните полюси се случи нещо радикално като смяната на местата им.

А времето ще покаже дали тези поправки ще станат редовно събитие или петгодишният срок на всяка версия на модела се нуждае от преосмисляне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !