Мощно изригване в Килауеа изпраща стъклена "коса" в небето, съобщават пилоти

Летящите край вулкана пилоти съобщават, че са видели „косата на Пеле“.

Ваня Милева Последна промяна на 01 октомври 2021 в 09:32 12547 0

Лавата се излива през множество пукнатини, 30 септември, Халемаумау. Кредит: B Carr/USGS

Вулканът Килауеа изригва, изпращайки лава и подобни на нишки парчета вулканично стъкло, известни като "косата на Пеле", в небето на Хаваите, съобщава Геологическата служба на САЩ (USGS) и Националната метеорологична служба.

Изригването започва около 15:20 ч. местно време на Хавай в сряда (29 септември), когато Хавайската вулканична обсерватория на САЩ засича сияние от уеб камерата си на върха в Килауеа. Тази светлина показва изригване на лава, което се случва в кратера Халема'ума'у (Halema'uma'u), вместен в много по-голямата калдера Килауеа.

Кадрите от уеб камерата също разкриват пукнатини в основата на кратера Халема'ума'у, които освобождават потоци лава върху повърхността на езерото от лава, което е било активно до май 2021 г., се казва в изявление на USGS.

Изображение от уеб камера на пукнатините, отворени в кратера Халема'ума'у. Кредит: M. Patrick/USGS

Изригването в калдерара Килауеа - разположена в Националния парк Хавайски вулкани, на Големия остров на Хаваите - е ограничено до кратера Халема'ума'у, което означава, че в момента не представлява заплаха за обществеността.

„Понастоящем не смятаме, че някои от жителите са в опасност, но искаме да напомним на хората, че паркът остава отворен“, коментира Сайръс Джоннасен (Cyrus Johnasen), говорител на окръг Хавай, пред хавайската информационна станция KHON2 на 29 септември.

"Той ще остане отворен до вечерта. Моля, продължете с повишено внимание", особено хората с дихателни заболявания, добавя той.

Частта от парка, където се случва изригването, в момента е затворена за обществеността, според USGS.

Заради изригването Хавайската вулканична обсерватория е повишила нивото на предупреждение за вулкана Килауеа от „наблюдение“ на „внимание“ и авиационния си цветен код от оранжево на червено, което предупреждава пилотите за възможни емисии от пепел.

Това са най-високите предупредителни нива, което означава, че „предстои голямо изригване на вулкана, което е в ход или се предполага, с опасна активност както на земята, така и във въздуха“, съобщава USGS.

Лавата се излива близо до центъра на растящото лавово езеро Халема'ума'у. Кредит: M. Patrick/USGS

Междувременно няколко пилота, летящи със самолети близо до Килауеа в сряда вечерта, съобщават, че са видели вулканично стъкло, известно като "косата на Пеле", предава Националната метеорологична служба.

Златните, остри нишки от стъкло - кръстени на Пеле, хавайската богиня на огъня и вулканите - се образуват, когато газовите мехурчета в лавата се спукат на повърхността.

„Ципата на спуканите мехурчета излита и част от нея се разтяга в тези много дълги нишки, понякога повече от половин метър“, обяснява Дон Суонсън (Don Swanson), геолог от Хавайската вулканична обсерватория.

Косата на Пеле може да бъде красива, но представлява опасност, ако се погълне чрез питейна вода, предупреждава Суонсън.

Сегашното изригване е последното от дълга поредица изригвания на вулкана в Килауеа. На височина от 1222 м надморска височина, вулканът има система за изпомпване на магма, която се простира на повече от 60 километра под Земята според обясненията на USGS. Килауеа е изригвал 34 пъти от 1952 г. и изригва почти непрекъснато от 1983 до 2018 г. по протежение на Източната си рифтова зона. Под отвора на кратера Халема'ума'у се намира активно езеро с лава и мощен газов балон от 2008 до 2018 г.

Килауеа е щитов вулкан. Магмата му е със сравнително ниско съдържание на силициев диоксид и лесно тече (не е толкова вискозна), изтичайки в характерни лепкави потоци, наречени на хавайски "пахоехое" и дебели, блокирани потоци, наречени "aa". Магмата на Килауеа има и по-ниски газови концентрации, а съдържащият се газ лесно се отделя, така че в магмата се натрупва по-малко налягане. В резултат на това вулканът е далеч по-малко експлозивен в сравнение със стратовулканите, коиъо имат високи, стръмни склонове от пепел и лава - пример за такъв е Кракатау, който последно избухна през 2017 г.. На стратовулканите магмата е със сравнително високо съдържание на силициев диоксид, което я прави силно експлозивна. Високата концентрация на силициев диоксид означава, че магмата е по-вискозна или по-трудно подвижна - така че се съпротивлява на газовете, които съдържа и които се опитват да се разширят. Но когато магмата достигне повърхността на Земята, при промяната в налягането газовете могат внезапно да се разширят - и то - експлозивно. Така се случват внезапните катастрофални изригвания.

Но това не означава, че щитовите вулкани не могат да са опасни или да причинят щети.

Схема на щитов вулкан (горе) и на зона на субдукция и свързаните с нея стратовулкани. Кредит: Wikimedia Commons

Вулканичната активност на Килауеа не слезе от заглавията през май 2018 г. , когато езерото от лава в калдерата на върха се източи точно когато Източната рифтова зона оживя с лавови фонтани и нови пукнатини, чиято лава създаде нажежена река, която разруши стотици къщи, преди да се източи в океана.

От декември 2020 г. до май 2021 г. изригването на върха направи лавово езеро в кратера Халема'ума'у, а през август 2021 г. поредицата малки земетресения разтърсват върха.

Източник: Massive Eruption at Kilauea Is Sending Glass 'Hair' Into The Sky, Pilots Report, LAURA GEGGEL, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !