На 31 май метеорна буря или метеорна суша според каприза на разпадаща се комета

Защо небесното шоу на разпадащата се комета SW 3 следващата седмица все още не е потвърдено?

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2022 в 00:01 7316 0

метеорите Леониди
Метеоритната буря през 1966 г. на метеорите Леониди, записани на 10-12-минутна експозиция на фотографията от А. Скот Мърел. Източник: Sky & Telescope, ноември 1995 г., стр. 30

Следващата седмица НАСА прогнозира, че може да се появи метеорният поток Тау Херкулиди. Но може и да не се случи. 

С малко космически късмет потенциално може да ни очаква метеорна буря с епични мащаби идващия вторник преди изгрев (в някои страни - в понеделник вечер).

Източникът на метеорния поток е краткопериодната комета 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Въпреки името, радиантът за Тау Херкулидите всъщност сега се е пренесъл от съзвездието Херкулес в съседното съзвездие Воловар (Boötes). За съжаление, преименуването на потока на Богориди („Boötids“) също е проблематично, тъй като вече има и юнски метеорен поток със същото име. Днес радиантът на потока се намира на около 8 градуса от ярката звезда Арктур (α Boötis; Алфа от Воловар), в посока на кълбовидния куп Месие 3 и Алкаид (Eta Ursae Majoris), разположен в върха на дръжката на Голямата мечка.

Радиантът за метеорите Тау Херкулиди. Кредит: The American Meteor Society.

Метеорният поток ще се появи заради срещата на Земята през 2022 г. с потока от фрагменти от разпада на кометата през 1995 г. Това събитие доведе до драстично увеличаване на яркостта на кометата - цели 400 пъти. Сега кометата не е близо до Земята – всъщност е на 1,4 астрономически единици (AU) – но събитието от 1995 г. би трябвало да създаде приличен поток от частици над нашата планета.

Кометата Schwassmann-Wachmann 3 (73P) е свързана с широко разпространено, включително сред нашите жълти медии, "предсказание за края на света" през 2015 г., макар че кометата се е рападнала много години преди това. Може да прочетете за тази драма в "Апокалипсисът се отлага. Кометата, която щеше да ни убие на 25 май, е умряла преждевременно".


Американският метеорно общество (AMS) е прецизирало времето за срещата до 4:45-5:17 универсално време (UT) във вторник, 31 май. За съжаление по това време в България слънцето ще е изгряло. Радиантът ще бъде точно в зенита над Калифорния по това време, но и по-голямата част от Северна и Южна Америка ще бъде добре разположена за наблюдение на метеорната активност. Луната ще бъде в новолуние предния ден на 30 май, което ще е още един плюс за наблюдателите


Кота на радиантния метеорен поток над местния хоризонт в градуси в ключовия момент 1:00 UT сутринта на 31 май. Кредит: IMCCE

Сайтът Univers Today предвижда, че "при 10-кратно увеличение ще може да се види зенитно часово число ZHR (броят метеори, които могат да бъдат наблюдавани в рамките на един час при ясно нощно небе) от ~140 метеора на час – подобно на ежегодните потоци Джеминиди или Персеиди. Ако се достигне 100-кратно или по-високо увеличение... е, нещата могат да станат интересни".

Кометата 73P/Schwassmann-WachmannКометата 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Кредит: NASA, ESA, H. Weaver (APL/JHU), M. Mutchler and Z. Levay (STScI)

Но може и да не стане така. Не е известно точно колко и в каква посока кометата 73P е изхвърлила отломки по време на събитието от 1995 г. - това може да доведе до по-интензивна (или по-слаба) буря от очакваното. Освен това потокът Тау Херкулиди се приближава към Земята, настигайки я отзад, което го прави по-бавен и ще са нужни по-големи частици от обикновено, за да се освети небето. Освен това ZHR числата са за идеалната скорост, ако се приеме тъмно небе с радиант директно над главата - повечето наблюдатели ще видят по-малко в действителност.

Анатомия на метеорната буря

Обикновено ZHR от 1000 или повече се счита за неформална граница за метеорна буря, в сравнение с малък метеорен "дъжд". Обикновено по време на ежегодните Джеминиди или Персеиди може да се видяъ метеор или два веднъж на всяка минута. При ZHR от над хиляда на час, трябва да се вижда метеор на всеки няколко секунди, включително ярки огнени топки.

Наблюдатели, които са били свидетели на Леонидите от 1966 г., които достигат невероятните 80 000 метеора на час, отбелязват как потокът, излъчван от радианта, дава на зрителя действително усещане за движението на нашата планета в космоса, като „Стар Трек“ ефект, подобен на "скок в хиперпространството".

Анатомията на Тау Херкулидите от 2022 г. има известна прилика с друга голяма буря от миналото - вече несъществуващите Андромедиди. Източникът на този поток е вече несъществуващата „изгубена комета“ 3D/Biela, за която се смята, че се е разпаднала и произвела някои от големите метеорни бури от края на 19 век.

Леониди метеорен потокИзображение на голямата метеорна буря Леониди от 1833 г. Кредит: Public domain

Наблюдение на метеорна буря

Добрата новина за нас, от България,  е, че метеорните бури не четат прогнози и винаги могат да започнат малко по-рано от очакваното, така че има надежда да зърнем преди изгрева на 31-ви някой метеор за късмет или дори да чуем метеорите да пукат по радио, настроено на свободна честота FM.

Източник: Update on the Potential May 31st tau Herculid Meteor Storm, Univers Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !