Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Огнено кълбо осветява небето в Колорадо. Болидът се е движил изненадващо бавно според учени (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2022 в 11:00 12678 0

Кредит Pixabay/urikyo33

Когато метеороид се разбие в земната атмосфера, той се нагрява поради триенето от въздуха, създава ивица светлина в небето и се превръща в метеор. 

Дори най-малките метеори могат да бъдат видими от километри разстояние поради тяхната яркост и бързината им на придвижване.

Най-бързият метеор, който регистриран, се е движел със скорост 71 километра в секунда.

Колкото по-бърз и по-голям е метеорът, толкова по-ярко свети.

Но метеорът, който осветява нощното небе на Колорадо миналия петък, 18 февруари, изглежда се е отклонил от типичната скорост на метеор въз основа на анализа, извършен от астрономите.

Нетипична скорост за метеор

Миналия петък вечер Американското метеоритно общество е залято с 30 съобщения за ярко и дълготрайно огнено кълбо в небето на Колорадо около 20:30 часа.

Астрономите са анализирали скоростта, с която метеорът се движи по нощното небе и са открили, че има необичайно дълъг път и се движи с по-бавна скорост, отколкото е обикновено за метеорите. Директорът на планетариума Fiske Джон Келър (John Keller) обяснява за UPI, че метеорът, който предизвиква десетките съобщения, е болид или голям метеорит.

Астрономът Крис Питърсън (Chris Peterson) от обсерваторията Cloudbait също заявява за местния новинарски център CBS Denver, че инструментите, които проследяват пътя на метеора, наблюдаван в Колорадо, са започнали да го следват от градчето Стиймбоут в северната част на щата до границата на Ню Мексико. Той добавя, че е необичайно бавен и има нетипично дълъг път.

Метеорът над Колорадо. Кредит: Chris P, American Meteor Society

Питърсън дава две възможни обяснения: метеорът може да е отскочил от атмосферата и да се е върнал обратно в космоса, или метеорът може да е изгорял напълно. Смята се, че се е движел с близо 100 хиляди км в час, което се счита за необичайно бавно за огнено кълбо. Той смята, че нито един от фрагментите на метеора не е паднал на Земята.

Различни видове метеори

Метеорите могат да бъдат категоризирани въз основа на техния размер, яркост и близост до Земята. Има метеори, които отскачат от горните слоеве на атмосферата и отново навлизат в космоса, докато някои се разпадат и се разнасят по небето при ярка светлина.

Най-известният от „прелитащите“, 1972 Great Daylight Fireball, е навлязъл в земната атмосфера, преминава през небето на Юта и се движи с15 километра в секунда. Метеорът излиза от атмосферата над Алберта, Канада, свидетели на което са хиляди хора.

Един от видовете метеори са огнените топки, които могат да варират по размер от баскетболна топка до малък автомобил и вероятно са най-често срещаният тип. Някои експерти твърдят, че огнените топки са ярки и по-дълготрайни.

Междувременно болидът е още по-ярък и по-масивен и често експлодира в атмосферата, където звуците могат да се чуят и усетят на земната повърхност. Някои от тях са класифицирани като огнени топки, които произвеждат гръм.

И накрая, суперболидът е по-ярък от болид и създава голяма експлозия, която може да се превърне в природно бедствие и да представлява опасност за хората. През 2013 г. суперболид премина над Челябинск, Русия, като експлозията му може да се сравни с 500 килотона тротил.

Какви са различните видове космически скали?

Астероидът представлява голям къс скала, останал от началото на Слънчевата система или образуван от сблъсъци на космически тела. Повечето са разположени между Марс и Юпитер в Главния астероиден пояс.

Кометата е подобна на астероид, покрита е с лед от въглероден диоксид, метан и вода и други съединения. Описва се често като мръсна снежна топка. Орбитите на кометите са силно сплеснати, простиращи се между Слънцето и отвъд орбитата на Нептун, Пояса на Кайпер, дори Облака на Оорт.

Метеори астрономите наричат проблясъка на светлина в атмосферата, когато изгарят космически отломки.

Самият отломък се нарича метеороид. Повечето са толкова малки, че се изпаряват напълно в атмосферата.

Ако някой метеороид стигне до Земята, се нарича метеорит.

Метеорите, метеороидите и метеоритите обикновено произхождат от астероиди и комети. Например, ако Земята преминава през опашката на комета, голяма част от отломките изгарят в атмосферата, образувайки метеорен поток.

Източник: Fireball Lights Up Colorado Sky; But Astronomers Reveal the Meteor Was Moving Surprisingly Slow
Margaret Davis, Science Times.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !