Най-големите изображения, направени от човек, загадъчни геоглифи, са открити в Индия

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2021 в 00:04 5752 0

Криволичещи линии Боха 3. Кредит: Carlo & Yohann Oetheimer, Archaeological Research in Asia, 2021

Загадъчни геоглифи в Индия, може би са най-големите изображения, направени от човешки ръце

Скрити в необятните, сухи простори на пустинята Тар в Индия се крият загадъчни стари рисунки, издълбани в земята.

Тези новооткрити изображения са с толкова огромен мащаб, че вероятно никога не са могли да бъдат зърнати изцяло от тези, които са ги направили, казват изследователите.

Огромните мотиви са примери за геоглифи - гигантски ръчно направени изображения и шарки, построени върху или издълбани в земята, често заемащи такава площ, че истинският облик на техните форми може да бъде оценен само далече от въздуха.

Сред всички известни геоглифи с историческо значение - включително известните линии на Наска в Перу - пустинните образувания Тар изглежда, че нямат аналог и всъщност може да са най-голямото досега графично изображение, проектирано от хора.

Въздушен изглед на гигантска спирала (Boha 1) и Boha 2, включително фигура на змия в долния десен ъгъл. Кредит: Carlo & Yohann Oetheimer, Archaeological Research in Asia, 2021

"Тези геоглифи, най-големите открити в световен мащаб и за първи път в Индийския субконтинент, са уникални и по отношение на своите загадъчни знаци", обясняват изследователите в нова статия, описваща находката.

Открити от двама независими изследователи от Франция - Карло и Йойан Йотеймьор (Carlo and Yohann Oetheimer) - новите геоглифи са забелязани с помощта на Google Earth, по време на виртуално проучване на района на пустинята Тар (известна също като Голямата индийска пустиня). Този регион обхваща около 200 000 квадратни километра територия, на териториите на Индия и Пакистан.

Сред този огромен, сух пейзаж, двамата Йотеймьор идентифицират няколко места, разположени около „Златния град“ на Джайсалмер, маркирани с геометрични линии, наподобяващи геоглифи.

По-задълбочена проверка по време на полево проучване през 2016 г. с помощта на дрон разкрива, че някои от идентифицираните обекти са бразди, изкопани за дървесни насаждения, но също така се разкрива множество загадъчни линейни образувания, в които очевидно липсват дървета.

По-специално се открояват две „забележителни геометрични фигури“ с изключителен характер в близост до село Боха: гигантска спирала и змиевидна рисунка, всяка от които е свързана от множество извити линии.

Линиите, които изграждат тези фигури, са ивици, издълбани в земята, с дълбочина до 10 сантиметра и широчина от 20 до 50 см. Въпреки че тези размери отблизо може да са незабележими, те в крайна сметка имат замисъл.

Част от гигантската спирала, поглед от нивото на земята. Кредит: Carlo & Yohann Oetheimer, Archaeological Research in Asia, 2021

Най-големият идентифициран геоглиф, гигантската асиметрична спирала (наречена Boha 1), е направена от единична линия, която се движи в продължение на 12 километра на площ от 724 метра дължина и 201 метра ширина.

На югозапад от тази огромна плетеница се намира геоглиф със змиевидна форма (Boha 2), състояща се от 11-километрова линия, която включва сепентина, по-малка спирала и дълга последователност на линии в стил бустрофедон, вървящи напред - назад.

В района на Боха са намерени и други по-малки геоглифи, включително форма на криволичещи линии, наречена Boha 3, която общо включва около 48 километра все още видими и днес линии, които изследователите предполагат, че някога са се простирали на около 80 километра.

„Гигантската спирална и серпентинова фигура определено привличат интерес, са тясно свързани с Боха 3, което предполага, че всички останали геоглифи са създадени като рамка за тази група“, пишат изследователите.

"Поради пространственат им близост, модели 1, 2 и 3 могат да се възприемат като един последователен проект".

Какво точно представлява този проект и кой го е създал, все още не е напълно ясно, но изследователите предполагат, че образуванията не са древни, а по-скоро сравнително скорошни геоглифи, на възраст най-малко 150 години, те също могат да са създадени по едно и също време с индуските паметници, намерени в района.

Хиндуистки паметницик, разположен в близост до геоглифите и смятани за вписани в културен контекст на линиите. Кредит: Carlo & Yohann Oetheimer, Archaeological Research in Asia, 2021

Без да знаем окончателно повече за самоличността на техните създатели, е трудно да се разбере функцията и значението на тези гигантски геоглифи, но въпреки това изследователите имат няколко идеи.

Като се има предвид, че регионът е равнинен, и създателите на тези структури не биха могли да видят своите творения (за което би трябвало да са на около 300 метра във въздуха), авторите казват, че е малко вероятно тези проекти да са замислени като форма на художествен израз, съзерцаван от земята, а по-скоро би могъл да послужи като непознат тип културна практика при тяхното създаване.

„[Това] ни кани да разгледаме религиозните, астрономическите и / или космологичните значения“, обясняват изследователите.

"Поради тяхната уникалност можем да предположим, че биха могли да представляват възпоменание на изключително небесно събитие, наблюдавано на местно ниво".

Въпреки че има много неща, които все още не знаем за тези загадъчни следи и тяхната семантична връзка помежду си, изследователите коментират, че странните мотиви са забележителни със своя ненадминат размер, в частност, но също така и техния дизайн и изпълнение изисква знания за математика и планиметрия.

Авторите се надяват публикуването на тяхното проучване да повлияе на индийските власти да защитят за бъдещите изследвания тези мистериозни линии, преди човешката дейност допълнително да ги разрушила.

„След задълбочени изследвания смятаме, че геоглифите на Боха са най-големите абстрактни и органично подредени от човека геометрични фигури, открити досега“, пишат изследователите.

"Убедени сме, че тези уникални геоглифи са тясно свързани с техния географски и културен контекст и вероятно съдържат универсално послание, свързано със сакралното и космоса".

Справка: 

New enigmatic geoglyphs in the Indian Thar Desert: The largest graphic realizations of mankind?
Author links open overlay panel, Carlo Oetheimer, Yohann Oetheimer
Independent Researchers, 86 rue du Fangeat, 42380 Luriecq, France
Received 24 March 2020, Revised 15 April 2021, Accepted 30 April 2021, Available online 12 May 2021.

https://doi.org/10.1016/j.ara.2021.100290

Източник: Enigmatic Designs Found in India May Be The Largest Images Ever Made by Human Hands, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !