НАСА отложи старта на мисията InSight до Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2015 в 11:27 2254 0

Поради продължилите неуспешни опити за ремонт на сеизмометъра, от НАСА съобщиха, че са решили да спрат планирания за март 2016 старт на мисията (Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport - InSight) за изследване на геоложката структура на Марс.

Инструментът, на който се дължи отлагането, е сеизмометър (Seismic Experiment for Interior Structure - SEIS, сеизмичен експеримент за вътрешната структура ), предоставен от френският Национален център за изучаване на космоса (CNES). Проектиран да измерва подземни движения по-малки от диаметъра на един атом, инструментът изисква вакуумна херметизация около трите си основни сензора, за да издържат на суровите условия на марсианската среда. 

Вчера, 22 декември, ръководителите на НАСА решиха да отложат планираното за март 2016 изстрелване на InSight, съобщи сайтът на агенцията.

"Изследването на космоса не прощава грешките, а ние определено не сме готови за старта през 2016 г.," - заяви Джон Грънсфелд (John Grunsfeld), ръководител на научния отдел на НАСА, във връзка с решението. "Решението как ще продължим ще бъде взето през следващите месеци, но едно нещо е ясно: НАСА остава изцяло ангажирана с научното изследване на Марс".

"Изучаването на вътрешната структура на Марс е високо приоритетна цел на планетарните учени от времето на апарата Viking", отбелязва Грънсфелд.

Тази концепция на художник от август 2015 изобразява спускаемия апарат InSight на НАСА за изучаване на дълбоката структура на вътрешността на Марс. Мисията бе планирано да започне между 4-30 март 2016 г.

InSight е разработен от Lockheed Martin и транспортиран на космодрума Ванденберг в Калифорния на 16 декември. След отмяната на старта,  ще бъде върнат в базата на Lockheed Martin в Денвър.

Общата стойност на мисията е около 675 милиона щатски долара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !