НАСА предупреждава: Земята скоро може да стане много по-дъждовна

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2017 в 00:35 11746 1

Кредит Pinterest

Дъждовете, които ще падат в тропическите райони, ще се увеличават, заради продължаващото затопляне на нашата планета, показват резултатите от изследване, представени от НАСА

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Проучването установява, че глобалните климатични модели могат да подценяват количеството дъжд, което ще пада над тропическите области на Земята, защото се подценява намаляването на високите облаци над тропиците, забелязано при последните наблюдения на НАСА.

Как става така, че по-малко облаци водят до повече валежи?

В световен мащаб валежите не са свързани само с облаците, от които пада дъждът, но и с енергийния баланс на Земята - входящата енергия от Слънцето в сравнение с изходящата топлинна енергия. Тропическите облаци с висока надморска височина задържат топлината в атмосферата. Ако има по-малко от тези облаци, атмосферата над тропиците ще се охлади, водната пара ще се кондензира, превръщайки се в течност - дъжд. 

Облаци над тропиците в Еквадор, в областта на Амазонка. Снимка: Pinterest

Дъжд над тропическите гори в Еквадор, в областта на Амазонка. Снимка: Pinterest

Съдейки по наблюдаваните промени в облаците през последните десетилетия, се оказва, че в атмосферата се създават по-малко високи облаци като реакция на повърхностното затопляне.

Според изследването, ръководено от д-р Хуей Су (Hui Su) от Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion Laboratory) на НАСА, увеличаването на тропическите валежи ще доведе до затопляне на въздуха, за да се балансира охлаждането от намаляването на високите облаци.

Валежи да предизвикват затопляне на въздуха също звучи нелогично - хората са свикнали когато вали да усещат охлаждане на въздуха около тях, а не затопляне. Няколко километра нагоре в атмосферата обаче преобладава друг процес.

Когато водата се отделя във вид на водна пара от повърхността на Земята и се издига в атмосферата, тя носи със себе си топлинната енергия, която я е накарала да се изпари.

Но когато парата достигне студената горна част на атмосферата, се кондензира в течни капчици или лед, освобождавайки топлината и затопляйки атмосферата.

Новото изследване показва, че намаляването на покритието на високите тропически облаци е един от резултатите на промяната на мащабните въздушни потоци, възникващи заради повишаването на земните температури.

Филм за общата атмосферна циркулация

Тези въздушни потоци са част от​​ общата атмосферна циркулация и включват широка зона от издигащия се въздух в областта на екватора. Наблюденията през последните 30-40 години показват, че тази зона се стеснява със затоплянето на климата, което води до намаляването на високите облаци.

Д-р Хуей и екипът му от Лабораторията за реактивни двигатели, както и изследователи от четири университета, сравняват климатичните данни от последните няколко десетилетия с 23 симулации на климатичния модел за същия период от време.

Целта е да се провери доколко моделите могат добре да възпроизведат наблюдения.

Изследователите използват данни от наблюдения на изходящите топлинни лъчения на Земята от сателита на НАСА Clouds and the Earth's Radiant Energy System (CERES) и други сателитни инструменти, както и наземни наблюдения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9008

1

Хаспелистът

26.06 2017 в 17:07

"Според изследването, ръководено от д-р Хуей Су (Hui Su)"