"Екстремните и необичайни" промени в климата от 2016 г. ще продължат и през 2017

Антония Петрова Последна промяна на 22 март 2017 в 09:38 4002 0

източник: NOAA

В атмосферата, в моретата и около полюсите, промяната на климата е достигнала нови обезпокоителни нива. Това гласи нов подробен глобален анализ на Световната метеорологична организация (WMO).

2016 г. е била не само най-топлата година в историята на измерванията, но са и отчетени нови рекорди в изпуснатия в атмосферата въглероден диоксид, докато в същото време арктическите ледове са достигнали до ново рекордно ниско ниво през зимата. Но тези "екстремни и необичайни" условия ще продължат и през 2017 г, съобщава организацията.

Още в началото на годината и други научни организации, като британската Метеорологична служба, НАСА и NOAA, съобщиха, че 2016 г. е била най-топлата досега. 

таблица на някои от основните заключения на WMO; източник: BBC News

Докладът на WMO за Състоянието на световния климат през 2016 г е основан на информация от 80 национални метеорологични служби. В сравнение с периода 1961-1990 г. 2016 г. е била с 0,83 градуса по Целзий по-топла от средното. Градусите са били с около 1,1 над тези от прединдустриалния период и с 0,06 по-топли от предишната най-топла регистрирана година - 2015. 

"Това увеличение в глобалните температури е в тон с останалите промени в климатичната система", отбелязва генералният-секретар на WMO Петери Таалас (Petteri Taalas) пред BBC News. "Средните температури на морската повърхност също са били най-високите измерени досега, световното морско ниво продължава да нараства, а арктическият лед е бил под средното през по-голяма част от годината", отбелязва още Таалас.

източник: BBC News

Анализът показва, че не навсякъде по света затоплянето през 2016 г. е било с еднакъв темп. В арктическите райони температурите са били около 3 градуса над средното за 1961-1990 година. В Свалбард, норвежкият остров, разположен най-далече в арктическия кръг, средните годишни температури са били с 6,5 градуса по-високи. 

Докладът показва и че температурите през 2016 г. са били "значително повлияни" от феномена Ел Ниньо, който е добавил 0,1 до 0,2 градуса отгоре на дългосрочното затопляне. Ел Ниньо е имал влияние и върху нивата на газовете в атмосферата.

"Нарастването на въглеродния диоксид през 2016 г. е било с най-бързите темпове в историята - 3,4 части на милион на година, тъй като Ел Ниньо е дал допълнителен тласък, прибавен към ефектите от емисиите от хората", обяснява проф. Ричард Бетс (Richard Betts) от британския Met Office Hadley Centre. "В резултат 2016 г. е станала първата година, в която измерванията на въглероден диоксид на Mауна Лоа са останали над 400 части на милион през цялата година", отбелязва още Бетс.

Докладът гласи, че извънредните климатични събития през 2016 г., като голямата суша в южна и източна Африка, както и в Централна Америка, ураганът Матю в Северния Атлантик, са били едни от най-големите бедствия, свързани с времето, оставили хиляди загинали и разрушения в Хаити. 

Ураганът Матю

От WMO съобщават, че тенденциите за "екстремен и необичаен" климат ще продължат през 2017 г. Най-малко три пъти през тази зима арктическите райони са изпитали еквивалент на гореща вълна след като мощни атлантически бури са донесли жега и влажен въздух по тези места. 

Промените в Арктика и топящите се океански ледове също водят към промяна на моделите на атмосферна циркулация, засягайки и други части на света. Това причинява необичайна жега в някои райони. В САЩ още в началото на тази година са преминати около 11 000 топлинни температурни рекорди. 

Предвид цялата тази информация климатичните изследователи по света са обезпокоени от отношението на новото правителство на САЩ към глобалното затопляне. Администрацията на президента Доналд Тръмп ограничи мерките срещу затоплянето, предприети от предшествениците й, докато новоназначеният председател на Агенцията по околна защита на САЩ Скот Прюит (Scott Pruitt) дори отрече въглеродният диоксид да е основния виновник за затоплянето.

"Изявлението на WMO за нивата на климата през 2016 г. не оставя и следа от съмнение. "Липсващата" топлинна енергия не липсва изобщо. Напротив, топлината отива в океаните и ние получихме голяма част от нея обратно през миналата година", коментира д-р Фил Уилямсън (Phil Williamson) от Университета на Източна Англия (University of East Anglia). "Причинената от човека промяна на климата вече е емпирично доказан факт, комбинирайки година към година променливост с последствията от изпусканите от хората вредни емисии. Онези, които оспорват тази връзка, не са скептици, те са антинаучни отрицатели", допълва още Уилямсън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !