Неочаквано обезцветените корали си възвърнаха цвета и се възстановиха

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 септември 2016 в 18:00 5971 0

Кредит Matthew Nitschke

Вляво - обезцветен корал през април, вдясно, същият корал - възстановен през юли.

Обезцветените, загубили симбиотичните си водорасли, корали по източното крайбрежие на Австралия  се възстановяват и си връщат цвета, съобщава екип биолози от Университетът на Сидни.

Това означава, че коралите могат да оцелеят при по-високи от нормалните температури, с уговорката, че стресът на околната среда ще е краткотраен.

По неизвестни досега причини кораловите полипи губят водораслите, с които живеят в тясна симбиоза и които им придават яркото оцветяване. Заедно с тях те губят не само фантастичните си цветове, но и най-важният източник на храна.

Този процес се развива бързо, заплашвайки до 2040 г. да унищожи напълно всички рифови екосистеми на планетата. Но изглежда, че дори и след обезцветяване, коралите не загиват и след известно време отново се връщат към живота.

"До 45% от корали в наблюдаваните места бяха обезцветявани през април, което е безпрецедентно толкова далеч на юг от тропиците. Но сега почти всеки един корал, който сме проследили, показва признаци на възстановяване" заяви Саманта Гойен (Samantha Goyen) от Технологичния университет на Сидни.

За съжаление, това е само коралите край бреговете на Сидни. В Големия бариерен риф обезцветяването тече по-бързо, отколкото възстановяване, поне засега.

Във връзка с това, учените се интересуват кой вид корали се възстановяват по-добре от други, как работи този процес и дали може да се стимулира. Според Гойен и нейните колеги, има подозрения, че край бреговете на Сидни корали са по-стабилни от тези, които образуват Големия бариерен риф, но естеството на тази стабилност не е изяснено.

Изследователите предполагат, че възстановяването след обезцветяване е сложен процес, който отнема време, и най-важното е да се върне чистотата и температурата на водата на приемливо ниво. В южното полукълбо лятото наближава, а с него и, може би, поредният скок на обезцветяване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !