Официално потвърдена рекордна температура в Антарктида: 18.3 ° С

Ваня Милева Последна промяна на 03 юли 2021 в 19:13 9611 1

Рекордната температура беше записана още през февруари миналата година. Кредит: WMO

Световната метеорологична организация (WMO) потвърди най-високата температура, регистрирана някога в Антарктида. Температурата от 18,3 ° C е записана на 6 февруари 2020 г. в "Есперанца", целогодишна аржентинска изследователска станция в залива Хоуп на Антарктическия полуостров.

„Антарктическият полуостров (северозападният край в близост до Южна Америка) е сред най-бързо затоплящите се райони на планетата, почти 3 ° C през последните 50 години. Следователно този нов температурен рекорд е в съответствие с климатичните промени, които наблюдаваме“, отбелязва генералният секретар на WMO проф. Петтери Таалас (Petteri Taalas) в съобщение на Световната метеорологична организация.

Рекордите за температурата в Антарктида преминават през строг процес на проверка, за да се уверят изследователите, че данните са точни, затова WMO току-що потвърди рекорда, поставен в началото на миналата година като същевременно отхвърли още по-високата температура от 20,75 ° C, която бе също през февруари 2020 г. в автоматизирана бразилска станция на остров Сеймур, тъй като импровизиран радиационен щит е довел до видима грешка на температурния сензор.

WMO направи обширен преглед на метеорологичната ситуация на Антарктическия полуостров по време на докладваните записи. Организацията установи, че голяма система с високо налягане, която създава низходящи потоци, причиняващи значително локално затопляне на повърхността както на станция "Есперанца", така и на остров Сеймур.

Предишният официален рекорд за антарктическия регион е бил 17,5 ° C, записан на 24 март 2015 г., също в изследователската станция "Есперанца".

"Този нов рекорд показва още веднъж, че изменението на климата изисква спешни мерки. От съществено значение е да се продължи укрепването на системите за наблюдение, прогнозиране и ранно предупреждение, за да се реагира на екстремните събития, които се случват все по-често поради глобалното затопляне, коментира проф. Селесте Сауло (Celeste Saulo), първи вицепрезидент на WMO.

Източник: WMO verifies one temperature record for Antarctic continent and rejects another,  WMO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

1

Georgio

04.07 2021 в 23:43

Голяма работа ..
На друго място на земята е била по- ниска ..
Може да е имало рекордно ниска, която никой не е измерил.