"Огънят отвътре" на вулкана Килауеа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 00:36 6086 0

Кредит Page Films

Скрийншот от видеото.

Най-активният вулкан в света е Килауеа - той изригва постоянно от 1983 г. Представяме ви видеото "Огънят отвътре" (The Fire Within) на фотографа Ланс Пейдж, показващ красотата на най-зрелищния хавайски вулкан.

Килауеа се намира на източния склон на по-високия Мауна Лоа, който е класифициран като "мегавулкан". Височината на Килауеа е 1247 м и представлява щит с диаметър 35 км с калдера ("котел" - сринат навътре кратер) на върха. Околността е осеяна с езера от лава и десетки кратери и рифтови зони (зони на разкъсване на земната кора), а също и потоци лава, които достигат океана.

Килауеа непрекъснато изригва, той се смята за един от най-активните вулкани на Земята. Последното му изригване започва преди повече от 30 години и продължава и до днес. От 2011 г. е във фаза на интензивна активност.

Фотографът Ланс Пейдж е израснал в Хавай, но едва миналата година е имал възможност да се изправи лице в лице с красотата на кипящия вулкан. Този шест и половина минутен филм е едно художествено изследване на хиперактивния вулкан Килауеа.

Kilauea - The Fire Within from Page Films on Vimeo.

А какво става в момента на Килауеа, може да се осведомите на сайта на Хавайската вулканична обсерватория.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !