Откриха част от изгубен океан по-стар от Атлантика

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2016 в 10:10 16346 0

Земята е непостоянна планета, нейните континентални плочи постоянно се движат, а водните пространства между тях понякога изчезват през хилядолетията, без да оставят следа.

Но геологът Рой Гранот (Roi Granot) от израелския Университет Бен Гурион твърди, че е открил най-древната плоча на морското дъно на Земята.

Проучването на Гранот е публикувано списание Nature Geoscience.

Плочата е приблизително 155 хил. км2 и се крие под източната част на Средиземно море. Тя е на около 340 милиона години.

Тя също е около 70% по-стара от всички други подводни дъна, за които се знае, включително и тези на Атлантическия и Индийския океан. Нещо повече, според Гранот, древната плоча може да е остатък от отдавна изгубеното море или океан Тетис (Тетида), разказва IFLScience.

Ако сушата на Земята се събере, за да формират бившия суперконтинент Пангея, който по-късно се разделя на континентите, които познаваме днес, в центъра ще бъде оградено морето Тетис. Това е суперконтинентът Пангея, показан с границите на съвременните държави. Massimo Pietrobon / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Никой не е забелязал плочата досега, защото е погребана под повече от 13 км седименти. За да провери хипотезата си, че в Средиземно море се крие нещо голямо, Гранот провежда четири изследователски експедиции от октомври 2012 до октомври 2014 година.

Гранот е използвал три големи сензора, които по време на всяко пътуване да издирват магнитни аномалии - следи от магнитни скали заключени в земната кора, която е направена от подводни вулканични хребети - заровени дълбоко под километри океански седименти.

Моделът на магнитните аномалии би могъл да разкрие съществуването на древен блок в кората на морското дъно. И след 2 години събиране на информация, неговите резултати показаха точно това.

Плочата на 310 - 370 милиона години на морското дъно е обозначена в тъмно синьо. Roi Granot / Nature Geoscience

"Бях шокиран", разказва Гранот. "Картината е съвсем ясна - виждам океанска кора".

Резултатите могат да означават, че морето Тетис се е формирало около 50 милиона години по-рано, отколкото смятаха досега учените.

Гранот отбелязва в доклада, че вероятно други геолози ще работят в бъдещи проучвания, за да се потвърди тази констатация или други тектонски възможности, които може да са създали тези следи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !