Повече от 100 свлачища в Турция след опустошителните земетресения

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2023 в 00:01 8128 0

Членове на спасителен екип подготвят екипировката си при пристигането си в Хатай след земетресенията от 6 февруари в Турция

Кредит Wikimedia Commons

Членове на спасителен екип подготвят екипировката си при пристигането си в Хатай след земетресенията от 6 февруари в Турция.

С помощта на спътникови изображения учените откриват свлачища след мощните земетресения, които станаха в началото на февруари.

Земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 , които разтърсиха части от Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г., причиниха мащабни разрушения в градските райони. В дните след земетресенията много нови свлачища се виждат на сателитните снимки.

Вляво: Спътникова снимка на Турция, получена на 11 февруари 2022 г. и вдясно - от 14 февруари 2023 г. от Operational Land Imager-2 (OLI-2) на Landsat 9. Кредит: NASA

На 14 февруари 2023 г. спътникът Operational Land Imager-2 (OLI-2) на Landsat 9 засне изображението (горе вдясно), на което се вижда група малки свлачища по протежение на долина източно от Саръсеки, Турция. Другото изображение (вляво), също от OLI-2, показва същия район на 11 февруари 2022 г., около година преди земетресенията.

Също на 14 февруари 2023 г. астронавт на борда на Международната космическа станция прави снимка (долу) на свлачище в каньон близо до Ислахие, град в провинция Газиантеп в югоизточна Тюркия. Ислахие е един от няколкото града, в които голям брой жилища са повредени или разрушени от земетресенията.

Свлачище в Турция февруари 2023 г. Снимка на Турция, заснета на 14 февруари 2023 г. от астронавт на борда на Международната космическа станция. Кредит: NASA

Програмата на НАСА "Приложни науки за бедствията на Земята" (Earth Applied Sciences Disasters) следи развитието на събитията, свързани със земетресенията и последиците от тях, и споделя карти, данни и научен опит с множество заинтересовани страни, за да подпомогне текущите усилия за реакция и оценка на риска.

Една част от екипа, базиран в Центъра за космически полети "Годард" на НАСА, идентифицира над 100 свлачища, включително няколко в долината край Сарисеки, използвайки данни с висока резолюция от Planet Labs. Данните за свлачищата са включени в картите, предоставени на World Central Kitchen, за да помогнат на спасителните групи, които оказват помощ за доставяне на храна и вода на жертвите на земетресението. При появата на нова информация екипът публикува карти и информационни продукти, свързани със земетресението, на своя портал за карти със свободен достъп.

Източник: More Than 100 Landslides Strike Turkey Following Devastating Earthquakes
Earth Observatory

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !