1800-годишна римска крепост в Газиантеп, Турция, е разрушена от опустошителното земетресение

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2023 в 10:50 1933 0

Кредит Wikimedia Commons

Антеп кале е крепост от римската епоха, разположена на върха на хълм в центъра на град Газиантеп, Турция.

Опустошителното земетресение, което разтърси Турция и Сирия в понеделник, е причинило катастрофални щети на Антеп кале - древна крепост от римската епоха в югоизточната част на Анадола в Турция.

Снимки и кадри от мястото на инцидента показват, че големи части от древните й каменни стени са паднали по околните склонове на хълма. Според турската държавна информационна агенция Anadolu някои крепостни бастиони в източната, южната и югоизточната част на крепостта също са разрушени от трусовете.

Наред с щетите по крепостта, частично са се срутили и куполът и източната стена на джамията Şirvani от XVII век, която се намира в непосредствена близост до крепостта.

Крепостта Антеп кале е смятана за една от най-добре запазените цитадели в Турция. Построена е през II и III в. от н.е., когато Римската империя управлява Анатолия, днешна Турция.

Разположена на хълм в сърцето на град Газиантеп, крепостта имал неправилна кръгла форма с диаметър около 100 метра, е имала 12 кули и 36 укрепления, изградени под ъгъл спрямо линията на стената.

Разширена и обновена е по времето на византийския император Юстиниан I през VI в. от н.е. Претърпява и допълнителни строителни работи през 1557 г. по време на управлението на Сюлейман Великолепни по време на Османската империя.

Земетресението с магнитуд 7,8 удари Източното Средиземноморие в 4:17 ч. местно време, последвано 11 минути по-късно от вторичен трус с магнитуд 6,7 в понеделник, 6 февруари. Второ земетресение с магнитуд 7,6 е регистрирано по-малко от 12 часа по-късно.

Въпреки че мащабите на разрушенията все още се изчисляват, е ясно, че Турция и Сирия са сериозно пострадали от земетресението. Към 7 февруари официалният брой на загиналите според съобщенията е надхвърлил 5000 души, но се очаква тази цифра да нарасне през следващите дни и седмици.

Известно е, че районът е геоложки активен, тъй като се намира на кръстопътя между Анадолската, Арабската и Африканската тектонична плоча.

"Земетресенията се случват, когато заключените части на разломите внезапно се "разкъсат", в резултат на което скалите се движат бързо по време на катастрофални разрушения. Афтършоковете обикновено са земетресения с по-нисък магнитуд, които се случват, докато земната кора се установява и възстановява в новата позиция", коментира д-р Катрин Мотрам (Catherine Mottram), старши преподавател по структурна геология и тектоника в Университета в Портсмут.

"Съществува вероятност трусът с магнитуд 7,5 да е бил свързан с втори период на движение на различна дълбочина или по протежение на разлома, или на друга разломна линия. Геофизиците ще могат да определят точното място, където е имало движение по разлома, като реконструират данните, събрани от сеизмометрите в региона, така че през следващите дни и седмици трябва да излезе повече информация за това какво точно се е случило", добавя Мотрам.

Източник: Turkey's 1,800-Year-Old Gaziantep Castle Wrecked By Devastating Earthquake,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !