Прогноза: Земята ще се сблъска с Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 март 2017 в 16:24 5315 0

Използвайки древни цикли на климата изследователи заключават, че планетарните орбити в Слънчевата система са хаотични, а далечно следствие от това, след милиарди години, може бъде сблъсък на Земята и Марс, разказва Джулия Росен (Julia Rosen) в Scientific American.

Авторите на хипотезата, геофизикът Стивън Майърс (Steven Meyers) и колегите му от Университета на Уисконсин-Медисън заключават, че Слънчевата система е хаотична система, това означава, поведението й силно се влияе от началните условия. Това означава, че дори малки промени в параметрите на орбитата на планетата може да задействат след голям период от време огромни промени в динамиката на цялата система.

Учените са успели да намерят следи от хаотични процеси в Слънчевата система с помощта на геоложки данни, проследяващи на промените в светлинния поток, падащ на планетата. Колебанията в енергия, от своя страна, предизвиква промени в елементите на орбитата на планетата и водят до промяна на климата. 

През последните 50 милиона години на орбитата на Земята леко променя формата си на интервали от 2,4 милиона години. Почти със същата периодичност се изменя и климатът. Но образци, намерени в Колорадо, показват, че преди около 85 милиона години, честотата е била 1,2 милиона години.

Удвояването на честотата в промените в климата, учените свързват с взаимодействието на Земята и Марс. Според учените това е присъщо на хаотичните системи. 

По-конкретно, това означава, че през следващите милиарди години Земята и Марс, ако това все още не са разрушени от Слънцето, могат да се сблъскат. Учените междувременно отбелязват, че вероятността за катастрофата е изключително малка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !