Програмисти в надпревара за запазване на данните за климата от Тръмп

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 февруари 2017 в 11:00 8144 0

Кредит Jamie Lyons

Преди дни 200 програмиста, натъпкани в библиотеката на Университета на Калифорния, Бъркли, бясно сваляха научни данни за Земята на НАСА в маратон по програмиране, съобщава Wired.

По-рано президентът Доналд Тръмп обяви, че ще направи "политически преглед на данните за околната среда". От новата администрация заявиха, че материалите за климата може да бъдат променени или "оттеглени", според Guardian.

Целта на акцията на програмистите бе да се спасят данни, които могат да бъдат изтрити или скрити от администрацията на Тръмп.

Процесът включва разработването на верижни скриптове, които преравят интернет, за да намерят федерални данни и ги съберат в съгласувани набори от данни. Хакерите също проследяват данните, които изчезват - например, доклади на Global Data Center, а и един от атмосферните набори данни на НАСА за въглеродния диоксид (CO2) вече е премахнат от интернет.

До 11 февруари, когато хакатонът завърши, програмистите успешно изтеглиха хиляди страници - по същество всички данни на НАСА за климата - и са вече в дигиталната библиотека Internet Archive.

Но има още работа. Данните за климата са в безопасност засега, но има много други данни са посочени, че могат да бъдат загубени като например GPS-данните за границите и видовете на Националната паркова служба (National Parks Service), съобщава Wired.

"Данните за изменението на климата е само върхът на айсберга", заяви Ерин Канза (Eric Kansa), антрополог, който управлява археологическия архив на данни в групата Open Context, пише Wired. "Има огромен брой други набори от данни, които са заплашени, а са богати на културна, историческа и социологическа информация".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !