Противоспътниковите ядрени оръжия на Русия ще доведат до хаос около Земята

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2024 в 00:00 3632 1

Фантазия на AI за атака срещу спътници в космоса.

Кредит Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Фантазия на AI за атака срещу спътници в космоса.

Съобщенията, че Русия може би разработва противоспътниково ядрено оръжие, основателно разтревожиха мнозина.

Ето защо този тип технология представлява опасност за изследването на космоса като цяло.

През седмицата, в която националната сигурност заемаше централно място във Вашингтон, Белият дом потвърди в четвъртък (22 февруари), че разполага с доказателства, че Русия разработва космическо ядрено антисателитно оръжие.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, информира репортерите, че Белият дом смята, че програмата на Русия е "обезпокоителна", въпреки че "няма непосредствена заплаха за ничия безопасност"

Проблемът е, че в зависимост от това какъв тип е това оръжие, последиците от използването му могат да бъдат повсеместни - да застрашат сателитите на всички и да доведат до срив на жизненоважните услуги, които идват от космическата инфраструктура.

Разкритията на Белия дом идват, след като късно в сряда председателят на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Майк Търнър призова администрацията да разсекрети информация относно това, което той нарича "сериозна заплаха за националната сигурност". След това бяха отделени няколко дни за коментари и спекулации за това, че Русия е готова или да изстреля ядрено оръжие в космоса, или да разположи антисателитно оръжие, захранвано с ядрена енергия.

Кърби не обрисува напълно естеството на заплахата, но добавя, че според официални лица оръжейната система не е "активен потенциал" и не е задействана. За да успокои слушателите, Кърби отбелязва, че оръжието не е такова, което може да се използва за причиняване на физическо унищожение на Земята, но че Белият дом следи руската активност и "ще продължи да я приема много сериозно".

По време на посещението си в Албания в четвъртък държавният секретар Антъни Блинкен потвърждава новината и заявява, че очаква скоро да има повече информация, добавяйки, че администрацията на Байдън "също се консултира със съюзници и партньори по въпроса".

Съобщава се, че докато е обсъждал въпроса с индийския външен министър Джаишанкар и китайския външен министър Ван И на Мюнхенската конференция по сигурността, Блинкен е подчертал, че "наличието на такава възможност трябва да предизвиква загриженост".

Русия отрича

Москва веднага отрече съществуването на такава програма и заяви, че тя е "злонамерена измислица", създадена от администрацията на Байдън, за да окаже натиск върху Конгреса да приеме законопроекта за външна помощ в размер на 97 млрд. долара, от които 60 млрд. долара са предназначени за Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявява пред репортери: "Очевидно е, че Белият дом се опитва по някакъв начин да насърчи Конгреса да гласува законопроекта за отпускане на пари; това е очевидно".

На пресконференция във връзка със смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални Джо Байдън заяви, че "няма ядрена заплаха за народа на Америка или където и да е другаде по света заради това, което Русия прави в момента".

Карта на спътниците в космоса около Земята Космосът вече е претъпкан с обекти, създадени от човека, и антисателитните оръжия могат да влошат значително положението. Кредит: NASA ODPO

Президентът добавя, че няма "никакви доказателства, че руснаците са взели решение да предприемат нещо в космоса". Ако Москва все пак реши да продължи с програмата, това би било в противоречие с Договора за космическото пространство, който са подписали 130 държави, включително и Русия.

Договорът забранява разполагането на "ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение" в орбита или разполагането на оръжия в космическото пространство "по какъвто и да е друг начин". Антиспътниковите оръжия не са нещо ново. През януари 2007 г. Китай изстреля оръжие за унищожаване на нефункциониращ метеорологичен спътник.

Въпреки че изкушението да се извърши ядрен удар в космоса може да изглежда примамливо за държавите, които искат да оспорят господстващото положение на САЩ в тази област, подобни действия са свързани с огромен риск. Не непременно унищожаването на обекти в космоса от Земята трябва да бъде основната грижа, когато става въпрос за антисателитни оръжия в по-общ план, а ефектът, който те имат в космоса.

Маса отломки

Унищожаването на всеки небесен обект създава маса отломки с размери от няколко милиметра до няколко сантиметра. Понастоящем в орбита около Земята се намират стотици милиони проследени парчета космически отпадъци.

Скоростта, с която се движат тези космически отломки, ги превръща в сериозна опасност за други спътници и обекти в космоса, като например Международната космическа станция (МКС), която трябва да променя курса си, за да избегне сблъсъци, които могат да причинят големи щети. От 1999 г. насам МКС е трябвало да промени курса си 32 пъти.

След като космическият боклук бъде създаден, е почти невъзможно да се контролира траекторията му след удара или орбиталната конфигурация, която ще заеме около Земята. Това може да изложи космическите активи на дадена страна - като например нейните сателити - на същия риск от унищожение като тези на противника. 

Тази ситуация се описва с термини, подобни на тези, които се прилагат за ядрените оръжия на Земята, като взаимно гарантирано унищожение.

Ако някоя държава нанесе ядрен удар в космоса с цел да унищожи спътници и да демонстрира способност и готовност да използва ядрени оръжия по принцип, би било почти невъзможно да се контролират последиците от подобно действие.

Напълно сигурно е, че подобен удар ще има желания ефект за намаляване на космическия потенциал на противника. Например атака срещу американски обекти би могла да извади от строя базираната на сателити глобална система за позициониране (GPS), на която разчитат западните държави.

Съществува обаче съвсем реална възможност тя да унищожи и космическите ресурси на държавата, която стои зад атаката, както и на съюзниците и приятелите на същата тази държава. Това би могло да доведе до повишаване на напрежението и до загуба на подкрепата на тази държава.

Невъзможността да се контролират последиците от атаките в космоса, независимо дали те произлизат от оръжие в космоса или на Земята, превръща подобни действия в обект на сериозно внимание и дебати във всички държави, които са активни в космическата област.

Източник: Russia's space weapon: How anti-satellite nuclear weapons could lead to utter chaos in orbit, Dafydd Townley, Matthew Powell, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

925

1

ешо

28.02 2024 в 09:06

руснаците първо да си направят вътрешни тоалетни и после да мислят за космоса