Силните земетресения са по-чести заради забавянето на въртенето на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 ноември 2017 в 13:33 7541 0

Кредит Фарзад Менати / Wikimedia Commons

Разрушения от земетресението с M7.3 от ноември 2017 г. близо до границата между Иран и Ирак.

Геолози предупреждават за поредица от опустошителни земетресения, които вероятно ще се случат през следващата година. Това се дължи на забавянето на въртенето на Земята, твърдят учените, разказва Discover magazine.

Експертите смятат, че сме "минали леко тази година" със само шест тежки земетресения.

Догодина може да има най-малко 20 сериозни земетресения, а най-интензивните от тях се очаква да се появят в тропическите региони, където живеят около един милиард души.

Малки промени в скоростта на въртене на нашата планета ще предизвикат огромна сеизмична активност чрез освобождаване на големи количества подземна енергия, твърдят експерти, въпреки че техните изследвания се опровергават от други учени.

Въртенето на нашата планета се забавя поради силите на привличане между Земята и Луната. Страната на Земята, която е най-близо до Луната усеща това привличане най-силно, а страната най-отдалечена от Луната - най-малко. Тази разлика в гравитационно притегляне причинява приливите и отливите. Гравитацията на Луната привлича Земята, създавайки триене и забавя въртенето на планетата ни. Топенето на ледниците на полюсите на Земята също е фактор на забавянето на въртенето й.

Като следствие от по-бавното въртене на Земята, дължината на дните ни бавно се увеличава. В този век дължината на едно денонощието ще се увеличава с по 1,7 милисекунди. 

Учени от Университета на Колорадо в Боулдър и Университета на Монтана твърдят, че дори колебания от порядъка на милисекунди биха могли да увеличат сеизмичната активност.

"Връзката между въртене и земетръсна дейност на Земята е силна и предполага, че ще се увеличава броят на интензивните земетресения през следващата година", заяви пред Observer д-р Роджър Билхъм (Roger Bilham) от Университета в Колорадо.

Експертите, които представиха своите констатации по време на годишната среща на Геоложкото дружество на Америка, нямат предположение защо това се случва, но смятат, че дребни различия във въртенето предизвиква промяна във формата на желязно-никеловото вътрешно ядро на Земята.

По време на такива периоди земната мантия се издига малко повече към кората, което променя пътя на външните ​​потоци на ядрото, създавайки несъответствие между скоростта на твърдата кора и мантията. През последните 3000 години ядрото на Земята се ускорява слабо, а мантията и кората, на която стоим, се забавя, се отбелязва в изследване от 2015 г.

Това от своя страна променя течното външно ядро, върху което лежат тектоничните плочи на Земята.

"Механизмът, до който стигнахме е, че Земята се забавя, подобно на кънкьор, въртящ се върху лед. Тъй като Земята се забавя, екваториалният й диаметър намалява", заяви д-р Билхъм пред BBC Inside Science. "Нейната талия (на Земята) става по-малка, но дрехите й, тектоничните пластове на Земята, не променят размера си, което означава, че те ще се нагънат нагоре. Тези малки промени в цялостната форма на Земята са достатъчни".

Изследователите откриват пет периода от началото на миналия век, през които има повече земетресения, отколкото през останалото време. През тези пет периоди броят на земетресенията с магнитуд от 7 и нагоре е с 25 до 30% повече. Всички те съвпадат със забавянето на въртенето на Земята.

"През следващата година ще наблюдаваме значително увеличение на броя на тежките земетресения. Тази година бе лека. Досега имахме само около шест тежки земетресения", заяви Билхъм. "Лесно могат да станат до 20 годишно от 2018 г. нататък".

От 1990 г. насам повече от 80% от всички земетресения с  магнитуд 7 по източната граница на Карибската плоча са настъпили през петте години след максималното отрицателно ускорение.

По време на тези периоди може да има до 30 интензивни земетресения всяка година, докато през останалата част от времето, средният брой е около 15 земетресения.

Изследователите смятат, че глобалната сеизмична активност заради забавенето е най-силно изразена при екваториални ширини 10°N - 30°S.

Много геолози са скептично настроени относно констатациите. Някои твърдят, че връзката между земетресенията и въртенето на Земята е случайна.

Това е само презентация на конференция, а не научно изследване, преминало партньорска проверка, така че липсват подробности за разглеждане, според Джон Калан (John Callan) от Института по геоложки и ядрени науки GNS Science на Нова Зеландия.

"Вярно е, че е имало периоди на повишени нива на големи земетресения през последните 100 години. Но, ако тръгнем да търсим корелация с друг природен феномен, почти сигурно ще намерим някои интересни съвпадения".

15 години земетресения на нашата планета

Това изследване се появи скоро след земетресението със магнитуд 7,3 , което удари Иран, оставяйки най-малко 400 души убити и повече от 6000 ранени. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !